Vangt Nederland echt veel asielzoekers op?

15-05-2014 Bron: OneWorld
“De grote aantallen asielzoekers die binnenkomen kunnen wij als Nederland niet opvangen,” dat zegt premier Rutte vandaag in een reactie op het nieuws van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie dat Nederland de laatste weken 1000 asielaanvragen per week krijgt. Normaal is dit 1000 per maand. De Tweede Kamer heeft hier vanmiddag een spoeddebat over.
Cijfers – 

Goed om dan nog even naar de cijfers te kijken. De situatie van 1000 aanvragen per week is nog niet lang aan de gang. Sinds de laatste twee weken, leert navraag bij het ministerie van Justitie. In januari was de situatie nog normaal. Langzaam is het aantal asielzoekers opgelopen naar 500 aanvragen per week begin april, tot 800 aanvragen eind april.

Vergeleken met andere landen in Europa kun je niet zeggen dat Nederland veel asielaanvragen krijgt. In de afgelopen zes jaar deden gemiddeld 12,8 duizend asielzoekers een eerste aanvraag in Nederland.   Zwitserland, een land met een even grote oppervlakte als Nederland,  had gemiddeld 17,7 duizend aanvragen in de afgelopen 6 jaar en België 17,6 . Het economisch minder welvarende Italië heeft jaarlijks gemiddeld 22,7 duizend asielaanvragen te verwerken. Duitsland 51,8 duizend.

Het zuiden van Europa heeft te maken met een grote stroom bootvluchtelingen, met name uit Syrië en Eritrea. Italië heeft aangekondigd asielzoekers zonder registratie toe te laten in Europa, omdat het de toestroom niet meer aankan. Alleen al in 2014 kwamen er bijna 35.000 bootvluchtelingen aan in Italië. Dat is ruim meer dan het land normaal gezien jaarlijks ontvangt.

In andere Europese media, zoals Duitse, Britse en Belgische is er overigens niets te lezen over zorgen over een toename in asielzoekers.

 

Ellen de Lange

Ellen de Lange is projectleider open data bij OneWorld. Brengt de wereld in...

Lees meer van deze auteur >

Reacties