Zes Rode Kruis vrijwilligers vermoord in Centraal-Afrikaanse Republiek

09-08-2017 Bron: International Federation of Red Cross
Berging van menselijke lichamen door het Rode Kruis in 2014 in Centraal-Afrikaanse Republiek - Foto: ICRC / Annibale Greco
In de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) zijn op 3 augustus zes vrijwilligers van het Rode Kruis omgebracht. Vermoedelijk zijn er ook slachtoffers onder burgers en medische staf. Dat is nu nog niet duidelijk.
Van ’t web – 

Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. De vrijwilligers namen op het moment dat ze werden aangevallen deel aan een spoedoverleg in Gambo, in het zuidoosten van de CAR. Het Rode Kruis meldt geschokt te zijn door de aanval en betreurt de dood van haar medewerkers. Dit is de derde keer dit jaar dat medewerkers van het Rode Kruis om het leven zijn gebracht tijdens een dergelijke incident, meldt de organisatie.

Geweld hulpinstanties

In een tweet veroordeelt het Rode Kruis het doden van haar medewerkers. ‘Wij zijn geen doelwit’, zo leest de hashtag.

De president van de Centraal-Afrikaanse tak van het Rode Kruis, Antoine Mbao-Bogo, roept alle partijen op om burgers en humanitaire werkers te respecteren en te sparen. De afgelopen tijd is het geweld in de CAR weer opgelaaid. Aanvallen gericht op hulpverleners verhinderen pogingen van het Rode Kruis en andere organisaties om in het hulp te bieden in de gebieden waar geweld plaatsvindt. Het Rode Kruis roept gewapende groepen op om hulpinstanties hun werk te laten doen, ziekenhuizen niet te betreden en zieken of gewonden toegang te geven tot medische zorg.

Foto header: www.ICRC.org

Fiona Korthals Altes

Fiona is redactiestagiair bij Werelddoeners en Masterstudent Filosofie.

Lees meer van deze auteur >

Reacties