Achtergrond

Vluchtelingen kunnen niet langer ‘logeren’ bij gastgezinnen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Een vluchteling bij je thuis laten logeren? Dat kan niet meer zomaar. De ‘logeerregeling’, die het mogelijk maakte om vluchtelingen tijdelijk thuis op te vangen, is per 1 september afgeschaft. De regeling zou te veel geld en administratief werk kosten.

Ook zou er geen acute nood meer zijn voor opvangplaatsen waardoor de regeling niet meer nodig is. De logeerregeling is in 2015 in het leven geroepen door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (CAO) zodat vluchtelingen met een verblijfsvergunning tijdelijk bij Nederlandse gastgezinnen terecht konden. Hier konden ze maximaal drie maanden blijven terwijl ze wachtten op een zelfstandige woning. Vluchtelingen die al voor 1 september gebruik maakten van de regeling mogen hun termijn afmaken.

Verhuizen mag, logeren niet

Takecarebnb maakte gebruik van deze logeerregeling en koppelde vluchtelingen aan Nederlandse gastgezinnen. Op de website geven ze aan door te gaan met 'koppelen' voor periodes van drie maanden. Vluchtelingen met een verblijfsvergunning mogen nog wel bij vrienden of familie verblijven volgens het zelfzorgarrangement (zza), maar moeten zich dan wel inschrijven bij Basisregistratie personen (Brp) op dit adres. Voor de logeerregeling hoefde dit niet.

Naast het bieden van onderdak en meer ruimte in gemeentelijke opvanglocaties, heeft verblijven bij een gastgezin volgens Takecarebnb nog meer voordelen. Een vluchteling komt zo alvast aanraking met de Nederlandse cultuur en normen en waarden en leert de taal sneller. Het is zo makkelijker om te integreren in de samenleving zodra ze op zichzelf wonen.

Mensensmokkel

Het wordt mensen en organisaties die vluchtelingen willen helpen niet altijd makkelijk gemaakt. Een Deense vrouw die in 2015 een gezin met pasgeboren baby mee naar Malmö nam in de auto omdat hun trein niet reed, werd daarvoor veroordeeld tot een boete van 3350 euro. Wettelijk gezien was ze een mensensmokkelaar. Bijna 160 Denen werden dat jaar voor hetzelfde beboet. In Nederland is dit pas tegen de wet wanneer de ‘smokkelaar’ er geld voor ontvangt.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons