Achtergrond

Vier jaar oorlog Syrië: wat als het conflict straks over is?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

"War isn't about who's right, it's about who's left", liet de Britse filosoof Bertrand Russell ooit uit zijn mond optekenen. Oorlog bepaalt niet wie goed of fout is, maar wie er over blijft. Dit weekend is het vier jaar geleden dat de burgeroorlog in Syrië begon; al lijkt het inmiddels een eeuwigheid. Nog steeds zie je met regelmaat de meest brute beelden uit het land voorbijkomen en soms vergeet je hoop te houden.

Maar die hoop is cruciaal voor de honderdduizenden Syrische kinderen die keihard getroffen zijn. Een greep uit de duizelingwekkende cijfers: miljoenen Syriërs sloegen op de vlucht, waaronder alleen al ruim 500.000 kinderen naar Libanon. Onderweg hebben ze soms hun familie verloren en zijn ze aan hun lot overgelaten in het nietsontziende conflict.

Psychosociale noodhulp nodig
Het aantal gevluchte kinderen blijft groeien. Dat zet een enorme druk op onze organisatie om hen te helpen. Meer dan 80.000 Syrische kinderen krijgen nu psychosociale hulp. Maar een simpele rekensom leert dat het totaal aantal kinderen dat dringend hulp nodig heeft bij het verwerken van hun oorlogservaringen zeven keer zo veel is.

Het totaal aantal kinderen dat dringend psychosociale hulp nodig heeft, is zeven keer zo hoog dan het aantal dat nu hulp krijgt.

Dat is zeer zorgelijk, want zo dreigt een verloren generatie op te groeien in Syrië. Veel kinderen in conflictgebieden laten heftige veranderingen zien in hun emoties, gedrag en gedachten. Ze zijn wanhopig en onzeker. De oorlog laat naast zichtbare ook onzichtbare littekens na.

Ook al is het Syrische conflict nog niet voorbij, we moeten juist nu deze kinderen helpen met het verwerken van hun oorlogservaringen. Want ooit zal het conflict over zijn en komt de dag dat het aan de Syrische jongeren van vandaag is om hun eigen land weer op te bouwen.

Nodig: vast financiëel bedrag
Er is traditionele noodhulp aanwezig in Syrië. Gevluchte kinderen krijgen een dak boven hun hoofd, drinkwater en voedsel en een warme deken. Maar dit zijn simpelweg de basiselementen waarvan de noodzaak duidelijk zichtbaar is. Er is daarentegen nauwelijks aandacht en geld voor het psychosociale welzijn van kinderen. Wij pleiten daarom voor de opname van een substantieel financieel bedrag aan psychosociale zorg in de geboden noodhulp en wederopbouw. 

Ten eerste omdat we uit eigen ervaring, in het veld, weten dat deze steun helpt bij het herstel van kinderen en zorgt voor meer harmonie en solidariteit binnen hun gemeenschap. Ten tweede, omdat 25 jaar geleden de internationale gemeenschap heeft afgesproken dat alle kinderen die slachtoffer zijn van oorlogsgeweld recht hebben op bijzondere zorg: psychosociale steun.

In Syrië is nauwelijks aandacht en geld voor het psychosociale welzijn van kinderen

Géén verloren generatie
Psychosociale steun stelt kinderen in staat hun eigen toekomst met vertrouwen tegemoet te treden en vorm te geven. En met hun eigen toekomst, ook die van hun vaderland. Zij zijn de volwassenen van morgen. Zij kunnen de cyclus van geweld doorbreken door te kiezen voor vrede in plaats van geweld. Want wat als het straks vrede is in Syrië? Laten we gezamenlijk de volgende generatie klaarstomen voor een toekomst zonder oorlog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons