Achtergrond

Humanitaire Innovatie: 4 vragen over Drones

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Drones. Ze zijn snel, hypermodern en een beetje spannend. Maar heb je er ook iets aan in crisissituaties? Patrick Meier, expert humanitaire innovatie en technologie, geeft antwoord.

Zijn drones nuttig tijdens humanitaire rampen? 
“Een helikopterperspectief is ontzettend belangrijk in de noodhulpsector. Letterlijk en figuurlijk. Vanuit de lucht kun je verwoestingen na een ramp in kaart brengen, naar overlevenden zoeken en de infrastructuur optekenen. Satellietbeelden zijn daarom van groot belang voor hulporganisaties.

Kom jij ook?Donderdag 24 september organiseren One World Crisis en het Humanity House 'Omdenkers in de noodhulp', een bijeenkomst over innovatie en humanitaire hulp. We gaan persoonlijk in gesprek met omdenkers: wie zijn deze creatievelingen? En wat kunnen we van ze leren?

Kom jij ook? Geef je hier op!

 Maar de toegang tot deze beelden is beperkt en het duurt vaak lang voordat de gewenste beelden worden aangeleverd. Ook maken wolken een helder en gedetailleerd beeld regelmatig onmogelijk. Drones daarentegen kunnen hoge resolutiebeelden maken, zijn sneller en goedkoper. En iedereen kan ze gebruiken. Ze zijn makkelijk verkrijgbaar en vrij simpel om te besturen. Ook zijn drones veel mobieler dan mensen. Ook al zijn de wegen kapot, drones kunnen hulpgoederen afleveren in de meest afgelegen gebieden.”

Zetten hulporganisaties drones al in?
“Het gebruik van drones tijdens noodhulp bevindt zich nu in een experimentele fase. Drones worden voornamelijk ingezet voor ‘search & rescue’-operaties na natuurrampen. Zo zochten drones naar overlevenden na de verwoestende aardbeving in Nepal dit jaar. Ook werden ze gebruikt na Orkaan Sandy in de Amerikaanse Oostkust in 2012, de Filippijnen na Tyfoon Haiyan in 2013 en na Cycloon Pan op het eiland Vanuatu in maart dit jaar. Naast zoekacties gebruiken organisaties drones steeds vaker voor transport van lichte objecten zoals medicijnen en eerste hulp kits.”

In de toekomst kunnen drones ook op grote schaal data zoals kaarten, foto’s, en video’s verzamelen, met infrarood sensoren mensen volgen en beweging vastleggen door registratie van telefoonsignalen. Ook kunnen ze een wifi-verbinding installeren in gebieden waar na een ramp geen internet meer is. Er is dus absoluut potentie. De discussie draait niet om óf drones gebruikt gaan worden, maar hoe ze precies worden ingezet. De werkgroep, Humanitarian UAV Network, buigt zich samen met grote hulporganisaties, over de vraag hóe we dat gaan bereiken.”

Patrick Meier, drones-expertsPatrick Meier
Patrick Meier is een internationaal erkende expert en opiniemaker op het vlak van humanitaire technologie en innovatie. Dit jaar schreef hij het boek “Digital Humanitarians: How big data is changing humanitarian response”. Eerder werkte hij voor Harvard Humanitarian Initiative, United Nations en World Bank. Op dit moment doet hij onderzoek voor het Qatar Computing Research Institute (QCRI). Patrick is geboren en getogen in Africa. Bekijk ook zijn populaire blog over humanitaire innovatie IRevolution.

In welke situaties zijn drones minder behulpzaam?
“Drones zijn momenteel slecht inzetbaar in oorlogsgebieden. Veel mensen hebben een negatief beeld van drones omdat militaire operaties er steeds vaker gebruik van maken. Drones komen in het nieuws vanwege de bombardementen die ze uitvoeren in landen als Jemen en Pakistan. Mede daarom vinden mensen de onbemande vliegende objecten bedreigend. Je ziet dat hulporganisaties ze daarom vooral inzetten na natuurrampen in plaats van tijdens conflicten. Vliegende voertuigen kunnen voor wapens aangezien worden en je wilt de situatie niet nog complexer maken.”

Wat moet er gebeuren voordat drones echt bijdragen aan efficiëntere noodhulp?
“We moeten uitvinden wat werkt en wat niet werkt. Het uitvoeren van pilot-projecten is daarom belangrijk. Het liefst in uiteenlopende landen en tijdens verschillende soorten rampen. Van aardbevingen tot tyfonen, van overstromingen tot cyclonen. De impact moet vervolgens goed gedocumenteerd worden, zodat we precies zien wat werkt.

Ook moet de regelgeving rondom drones verbeterd worden. In sommige landen worden helemaal geen regels gehanteerd, terwijl er in andere landen weer teveel regels zijn. En áls er regels zijn, dan wordt er vaak geen onderscheid gemaakt tussen militair, commercieel en humanitair gebruik van drones.

Tenslotte moeten we ethische vragen over privacy van getroffen gemeenschappen beantwoorden. Door drones in te zetten verzamelen hulporganisaties veel data, zoals luchtfoto’s. Mogen we deze data gebruiken? En zo ja, op welke manier precies? Er moet nog zoveel gebeuren. Ik ga me de komende jaren in elk geval niet vervelen”.

Voorbeelden van drone-werk in crisis situaties:

  • Verspreiden van flyers om de getroffen bevolking te informeren.
  • Transport van medicijnen en eerste hulp kits in rampgebied na een aardbeving.
  • Infrastructuur in beeld brengen na tyfoon om prioriteiten te stellen: welke wegen moet eerst hersteld worden?
  • Herstellen van internetverbinding na overstromingen in Ierland.
  • Identificeren van risicogebieden voorafgaand aan een ramp 
  • Zoeken naar overlevenden na een storm of overstroming.

[[{“fid”:”40022″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Drone Captures Devastation After Super-Typhoon Haiyan”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Drone Captures Devastation After Super-Typhoon Haiyan”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Drone Captures Devastation After Super-Typhoon Haiyan”,”style”:”width: 581px; height: 327px;”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons