De cijfers achter de asielzoekers die je kent van televisie

10-11-2015 Bron: OneWorld
Asielzoekers in Bapska, Kroatië. Beeld: Flickr/Fotomovimiento (cc)
Europa staat in brand door de komst van vluchtelingen. Volgens sommigen wordt Nederland overspoeld met asielzoekers. Maar hoeveel vluchtelingen doen een asielaanvraag in ons land? En waar komen die asielaanvragers dan vandaan?
Infographic – 

Onderstaande grafiek laat het totaal aantal eerste asielaanvragen zien. De grafiek beperkt zich tot de eerste aanvragen, zodat het aantal aanvragen overeenkomt met het aantal asielzoekers. Een asielzoeker mag meerdere aanvragen doen: dan kan er sprake zijn van twee of meer aanvragen per asielzoeker, wat een vertekent beeld op kan leveren van het aantal asielzoekers.

Deze eerste asielaanvragen vertegenwoordigen grotendeels de mensen die we op televisie zien in de verschillende asielzoekerscentra in ons land. Vluchtelingen die, eenmaal aangekomen op veilige Europese grond, een asielaanvraag indienen. Onderstaande grafiek laat zien waar deze mensen vandaan komen. Er is een duidelijke parallel te zien tussen het land van herkomst van asielaanvragers en de brandhaarden in de wereld.

 

Maandag 16 november brengen OneWorld en Pakhuis de Zwijger de kopstukken uit medialand bij elkaar om de rol van de media bij de vluchtelingenstromen kritisch tegen het licht te houden. Deelname = gratis, aanmelden kan via de website van Pakhuis de Zwijger. Volg ook ons Facebook event en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en nieuwe sprekers!

Winny de Jong

Winny de Jong is datajournalist bij OneWorld. Zie ook de OneWorld Data Atlas. 

Lees meer van deze auteur >

Reacties