Column

Oh jee, met wie loop ik mee?

Wendy Koops is van plan met het hele gezin mee te lopen met de Klimaatmars op 10 maart. Maar in de aanloop ernaar toe merkt ze dat wel érg veel partijen haar vragen om met hen mee te lopen. “Kan ik niet gewoon bij Team Planet horen?”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Een bericht op mijn telefoon: ‘See you on Sunday!’ Per mail roept Fossielvrij NL me op om zondag naar de Klimaatmars te komen. ‘Draag je onze kleuren? Zwart, wit en geel, dan springt ons blok er lekker uit.’ Een link leidt me naar hun verzamelplek. Het is pas een blok als iedereen van dezelfde bloedgroep bij elkaar loopt, toch?

Veel partijen dingen om mijn gunsten

Eerder deze week ben ik al door een vriendelijke vrijwilliger van Milieudefensie gebeld: “Bent u er als mede-eiser in de rechtszaak tegen Shell ook bij zondag?” Natuurlijk, het complete gezin loopt vol overtuiging mee. Ja hoor, ik weet waar jullie verzamelen. Tot dan! Mijn mailbox stroomt vol met oproepen van ngo’s: ‘Jij komt toch ook?’ Grote knoppen dagen me uit te klikken: ‘Ja, ik loop mee’, ‘Meld je hier aan’. Ik ga me niet overal aanmelden, want het zijn zo een stuk of vijftien oproepen. Straks verwachten ze tien keer zo veel mensen doordat geïnteresseerden die zich net als ik zorgen maken over allerlei thema’s rond klimaat, mensen- en dierenrechten, overspoeld worden met oproepen en zo voor dubbele aanmeldingen zorgen.

Kiezen is nooit mijn kracht geweest en ik voel het al opborrelen: keuzestress!

Kiezen is nooit mijn kracht geweest en ik voel het al opborrelen: keuzestress! Met wie loop ik mee? Milieudefensie ligt voor de hand. De kinderen maken zich vooral zorgen over de natuur en de dieren. Dier & Recht en Stichting Varkens in Nood verzamelen bij een café op de Dam. Op Maak de Klimaatmars groot lees ik dat het Amazonebosblok van Greenpeace, TNI en Natuurmonumenten er fantastisch uit gaat zien, met mensen verkleed als bomen en dieren. Ze willen dat de overheid en Nederlandse bedrijven stoppen mee te werken aan grote infrastructurele projecten die dwars door het regenwoud lopen. Eens, helemaal eens. En leuk voor de kinderen.
Maar ook veel andere groepen maken zich hard voor het klimaat. De Partij voor de Dieren bijvoorbeeld, levert zelf de protestborden, en geven er een T-shirt bij. En de vorige keer hadden ze zulke leuke bellenblaas voor de kinderen! Maar als je met Oxfam Novib meeloopt, krijg je een klimaatmuts. Niet meer zo vaak nodig alleen, als de temperatuurstijging voortzet in Nederland. Wat me wel aanspreekt: Oxfam Novib roept op om duurzaam eten en drinken mee te nemen en raadt aan enkele klimaatfeiten uit het hoofd te leren. Anders krijgen we weer flauwe reportages over demonstranten die bij foute fastfoodtenten eten of niet lijken te weten waarvoor ze het doen. Munitie voor groepen die weigeren verantwoordelijkheid te nemen voor wat we de wereld met zijn allen aandoen.

Verschillen niet benadrukken

Het moet een hele puzzel zijn geweest om voor iedereen een verzamelpunt te vinden. Er zijn jongeren, maar ook Grootouders voor het klimaat, wat ik ontroerende en belangrijke groepen vind. Toch is duidelijk dat ik me bij hen niet hoef aan te sluiten. Er komen rode hesjes, anti-kapitalisten, zorgverleners, vakbondsleden, energiecoöperaties, verdedigers van het ecosysteem en de biodiversiteit, Groningers, vegans, feministen, een groep die Fashion Front heet, er is Wise Nederland met de leus Don’t Nuke the Climate, er zijnclowns, boeddhisten en de groene kerk. En dan vergeet ik er vast nog een paar.
Voor wie moet ik nou kiezen? De gratis koffie van platform 02025 lonkt. Dat wil van Amsterdam, mijn woonplaats, koploper van de energietransitie maken. Doel is dat de stad geen CO2 meer uitstoot in 2025. Dat zet zoden aan de dijk! Nog zo’n versneller is Urgenda, de club van de Klimaatzaak tegen de overheid. Zij verzamelen in Amsterdam-Noord. Als we met de fiets gaan, kom ik er met mijn gezin langs. Handig, en cool dat Urgenda een enorm spandoek heeft gemaakt van oude verkiezingsposters. Ook bij de komende verkiezingen zijn die actueel. Kies voor klimaat, roepen ze op. Want het klimaat is niet links of rechts. Het raakt ons allemaal – ongeacht wat dekrantenkoppen naar aanleiding van een onderzoek van I&O Research over de link tussen stemgedrag en duurzaam gedrag ons willen laten geloven.
Uit het onderzoek blijkt dat Partij voor de Dieren-stemmers het minste uitstoten, met daarna GroenLinks, ChristenUnie en SP. De grootste uitstoter is de VVD-stemmer, gevolgd door CDA en D66. Eigenlijk helemaal volgens mijn verwachting. Maar wat kopt De Telegraaf? ‘Milieufreaks vaak ergste vervuiler’. Trouwkiest voor een andere conclusie: ‘De grootste vervuiler is man, hoogopgeleid en stemt VVD’. Laten we ophouden de verschillen en tegenstellingen te benadrukken of uit te vergroten. Moeten we echt discussiëren over wie het meest hypocriet is en gaan jij-bakken over wie de grootste vervuiler is? Of richten we ons op de oplossingen en op de zorgen die we allemaal delen? Ik ben voor het laatste.

Tegenkrachten

Zowel het belletje van Milieudefensie als alle andere oproepen vind ik legitiem. Op welk niveau je ook kijkt – stad, land, Europa of zelfs wereldniveau – de krachten om doortastend beleid tégen te houden zijn enorm. Al in 1992 werd onder de vlag van Verenigde Naties een Klimaatverdrag ondertekend, met als doel de broeikasgassen tegen te houden. Binnen het kader van dat verdrag is in 2015 ook het Akkoord van Parijs overeengekomen. Schiet het al op met het terugdringen van die broeikasgassen? Niet echt. Dus moeten we massaal de straat op.

Ik ben van #teamplanet.

Want ook Nederland blijft hangen in gepolder. Politici halen alle inspanningen voor een Nederlands Klimaatakkoord onderuit door doortastende onderhandelaars klimaatdrammers te noemen. We moeten van de regering eisen dat ze de belangen van de aarde en haar bewoners (wereldwijd, mens, dier en natuur) beschermen. Geen boekhoudkundig gesjoemel met CO-uitstoot maar werkelijke oplossingen.
Dat alle deelnemende partijen mensen oproepen is broodnodig. Dat ze zich willen profileren of ervoor kiezen een bepaald thema uit te lichten heel begrijpelijk. De problemen zijn complex en veelkoppig. Die veelzijdigheid en diversiteit moet zo’n mars zeker ook uitstralen. Ikzelf kan alleen niet kiezen. Gelukkig is dat uiteindelijk ook niet nodig: er is naast de hashtag #Klimaatmars ook de #ditdoenwesamen bedacht. Dat we met zijn allen roepen om een krachtig, eerlijk en effectief klimaatbeleid is uiteindelijk waarom het gaat. Ik ben van #teamplanet. See you on Sunday!

Ecologische politiek betekent niets zonder antiracisme

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons