Column

Gratis zonnepanelen op je dak? Trap er niet in

Hotze Hofstra is Energiecommissaris voor Groningen en schrijft voor OneWorld over duurzame ruimtelijke ontwikkeling in stad, land en regio. Deze keer: als je geen budget hebt om zonnepanelen te kopen, wat moet je dan?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
In advertenties op Facebook zie ik weleens staan: “In jouw stad installeren we nu gratis zonnepanelen op je dak, schrijf je snel in!” Dat de zon voor niks op gaat weten we wel, maar zonnepanelen zijn nog steeds niet gratis, ook al worden ze steeds goedkoper. Wat is de catch? Vaak gaat het om een vorm van huren of leasen van zonnepanelen, en dan is het verstandig goed na te denken voor je de deal tekent.

Wat kost het? Waar betaal je voor? Wat levert het op? Zijn er andere mogelijkheden? Het is voor een enthousiaste, maar argeloze woningeigenaar best lastig om dat goed te overzien. Laat ik daarom een paar zaken met je doornemen voor als je je afvraagt wat je met al die aanbiedingen moet.

Met een zonnig dak verdien je zonnepanelen in vijf of zes jaar weer terug

Allereerst, wat kosten zonnepanelen eigenlijk? Natuurlijk wil je je eigen stroom opwekken, en daarmee je woning een stuk duurzamer maken. Vrijwel iedereen die ik ken die net een paar zonnepanelen heeft liggen shinen, kijkt elke dag op z’n app wat de zon heeft opgeleverd. Weer een beetje meer dan gisteren? En draait de meter al terug? Oftewel: wek je meer kilowatturen op dan je zelf verbruikt? Voor sommige mensen is het een verslaving.

Als je zelf tien zonnepanelen koopt en laat installeren, kost dat tegenwoordig minder dan 4.000 euro (wel even een paar offertes vergelijken en de btw terugvragen). Met een zonnig dak verdien je dat in vijf of zes jaar weer terug (tien moderne zonnepanelen wekken ongeveer 3.000 kWh per jaar op. Doe dat maal je kWh-prijs van 0,23 euro = 690 euro per jaar). Als je dat met de buren samendoet, betaal je zomaar 10 à 20 procent minder door de voordelen van de gezamenlijke inkoop.

Niet iedereen heeft die euro's op de bank, en dan is huurkoop interessant

Niet iedereen heeft die euro’s op de bank staan. Dan is het toch interessant dat er bedrijven zijn die huurpanelen aanbieden tegen een maandelijkse vergoeding. Of zelfs in de vorm van huurkoop (of lease), waarbij je na een tiental jaren van maandelijkse termijnbetalingen en een slottermijn eigenaar wordt van de zonnestroominstallatie. Over de advertentieteksten is vaak goed nagedacht: er bestaat geen mooiere wereld dan die van de huurpanelen. Maar is dat wel zo?

Geen rocket science

De rekensom van hierboven kun je ook loslaten op de huurpanelen: wat betaal je als je alle huurtermijnen bij elkaar optelt? Die tien gehuurde zonnepanelen leveren net zoveel energie op als de panelen die je zelf aanschaft. Maar wat kosten ze? Het is logisch dat de verhurende partij een kleine opslag rekent voor het regelen van de installatie en het onderhoud, maar zo’n bedrijf kan duizenden panelen tegelijk inkopen en de investering ook nog eens fiscaal aftrekken. Die tien panelen op jouw dak kosten het bedrijf lang geen 4.000 euro. En wat betaal jij na tien jaar?

De uitkomst van die rekensom verschilt per bedrijf en per aanbieding. Het ene bedrijf zet een net product in de markt, het andere wil er zo snel mogelijk rijk van worden. Pak zelf een bierviltje en reken uit in welke categorie de aanbieding valt die je voor je neus hebt. Het is geen rocket science.

Kleine lettertjes

Daarnaast moet je een paar andere zaken goed bekijken: de zonnepanelen die je huurt, of die nog in de leasetermijn zitten, zijn feitelijk (nog) niet je eigendom, maar je bent er volgens de meeste contracten wel verantwoordelijk voor. Wat betekent dat als je gaat verhuizen? Of als er per ongeluk toch een kleine beschadiging is? Dat staat in de kleine lettertjes; neem die vooral serieus. Ook eisen sommige aanbieders dat je overstapt op hun eigen energiebedrijf. Dan zijn de stroomtarieven bijvoorbeeld wel heel gunstig, maar betaal je een fortuin voor gas. Of is die stroom helemaal niet echt groen. Dan is de optelsom dat iemand anders beter wordt van jouw groene bedoelingen, en dat is nergens voor nodig.

Kortom: je moet gewoon je gezonde verstand gebruiken. Het huren of leasen van zonnepanelen kan soms best een goed idee zijn (net als bij een auto of een fiets): geen gedoe, vaste kosten per maand, en toch panelen op het dak, groene stroom en een lagere energierekening. Of je werkelijk profiteert van zo’n aanbieding, hangt af van de kosten en de voorwaarden. Die moet je zelf afwegen.

Groene stroom uit je eigen buurt, een lagere energierekening en geen adder onder het gras

Een commercieel bedrijf wil natuurlijk een goed belegde boterham verdienen. Dat mag, maar er zijn ook energieprojecten die niet gericht zijn op het maken van winst. Denk daarbij aan lokale energiecoöperaties. Zit er één in je buurt? Zij organiseren vaak gezamenlijke inkoop van zonnepanelen, of regelen een groot dak in de buurt, waar veel zonnepanelen op gelegd worden, en waar buurtbewoners zelf tegen een eerlijke prijs zonnestroom kunnen opwekken.

En je kunt ook meedoen als je geen eigen dak hebt of als je in een huurhuis woont. Steeds vaker worden dit soort projecten opgezet, waarbij vooraf geen eigen inleg nodig is. Je betaalt dan uit de opbrengst van de zonnestroom een maandelijkse bijdrage aan het project van coöperatie, terwijl je nog steeds een financieel voordeel hebt. Groene stroom uit je eigen buurt, een lagere energierekening en geen adder onder het gras. Ik zou het wel weten.

'Hoeveel stroom hebben we al opgewekt, buurman?'

Hoe duurzaam zijn zonnepanelen nu eigenlijk?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons