Hoe check je of een bedrijf echt duurzaam is?

30-11-2011
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld
Hoe weet je zeker dat je ergens komt te werken waar je je idealen niet hoeft te verloochenen? Sigrid Boel, eigenaresse van Bureau Boel heeft vijf tips om window dressers te ontmaskeren.
 

1. Kijk op de website. Veel bedrijven zetten op hun site wat ze doen. Vaak staat daar veel geschreven over hun beleid op het gebied van milieu en maatschappij.  Je kunt natuurlijk met greenwashing te maken krijgen, maar het geeft in elk geval aan wat het bedrijf zou willen doen.

2. Vraag het maatschappelijk jaarverslag op. Op de site www.duurzaamheidsverslag.nl staan alle maatschappelijke en duurzame jaarverslagen van bedrijven. Dit is vaak gebaseerd op cijfers en geeft wat meer perspectief.

3. Raadpleeg richtlijnen. De Oeso- en de ISO 26000 richtlijnen zijn kaders die door internationale organisaties zijn opgesteld voor bedrijven die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen. Hier kun je vinden welke adviezen voor welke sector worden gegeven en kun je dus ook zien of het bedrijf in kwestie die ter harte neemt.

4. Check keurmerken. Er zijn verscheidene keurmerken voor bedrijven die hun duurzame prestaties willen laten certificeren. De MVO-prestatieladder is bijvoorbeeld een motiverend keurmerk. Het laat bedrijven zien wat ze nog meer zouden kunnen doen. De MVO-wijzer is gebaseerd op de ISO 2000 richtlijnen. 

5 Bezoek de site van MVO-Nederland. Dit landelijke kennisinstituut heeft veel handige tips op hun site. Bij het deel MVO-proof kun je nog even nagaan welke prestaties een bedrijf moet leveren om echt duurzaam te zijn. Andere handige sites zijn die van Rank a brand en de Dow Jones Sustainability Index.

Sigrid Boelens: "Uiteindelijk bepaal jij natuurlijk zelf of het voor jou goed voelt of dat je denkt 'hier zie ik het zitten om het een en ander te helpen verbeteren'."

Sigrid Boelens was een van de sprekers op het Fair Career Event dat OneWorld op 6 en 7 oktober organiseerde. De komende weken vind je hier meer tips van de sprekers van dat evenement.

Foto boven: ecoschoenen (cc)

 

Reacties