‘Hier bepalen gasten zelf de waarde van de maaltijd’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Sociaal ondernemerschap is dé oplossing voor iedereen die werk en ideaal wil combineren. Toch blijft ondernemen een vak apart. Willemijn Verloop neemt startups onder de loep in een nieuwe serie over sociaal ondernemen. Vandaag in deel 1: restaurant GEEF in Amsterdam. 

De startup:

Goed en verantwoord eten en een ander mee laten delen, dat is het concept van het Geef Café

Geïnspireerd door het pay-as-you-can-concept uit de Verenigde Staten, opende voormalig consultant Judith Manshanden restaurant GEEF in Amsterdam. Daar bepalen gasten zelf wat zij willen betalen voor een driegangenmenu. “Wij vertrouwen erop dat iedereen geeft wat hij de maaltijd waard vindt”, vertelt Judith.  

We laten zien dat sociale doelstellingen en lekker eten hand in hand kunnen gaan

Voor elke maaltijd waar mensen meer voor betalen dan de kostprijs, komt een munt in een pot. Gasten mogen die pakken voor iemand die een gratis maaltijd verdient. “Je kunt ook vrijwilligerswerk doen in de keuken of de bediening in ruil voor een maaltijd. Dat mag voor een dag, niemand hoeft zich voor lange tijd te committeren.” 

Het restaurant werkt met een dagelijks wisselend menu op basis van groenten die de groothandel niet meer kan verkopen, aangevuld met verse vis of vlees. “Wij pikken de verschrompelde tomaatjes eruit of snijden het bruine randje van de prei af. Daar koken we restaurantwaardig eten van. We laten zien dat sociale doelstellingen en lekker eten hand in hand kunnen gaan.”

“Tijdens onze pop-up periode in Rotterdam gaven we zo’n twintig maaltijden per week weg en hadden we plek voor vier vrijwilligers per dag. Mensen gaven eerlijke bedragen waardoor onze marges rond de 85 procent lagen.” Opvallend: mensen geven meer als er iemand naast de pot zit. “Als we goed doen, hebben we graag dat dat wordt gezien.”

De analyse – door Willemijn Verloop:

Willemijn VerloopWillemijn Verloopzet zich met haar bedrijf Social Entreprise NL en het investerings-fonds Social Impact Ventures in voor het ondersteunen en ontwikkelen van de sociale ondernemenings-branche.

“Ik vind het stoer van Judith dat ze heeft doorgezet, want weinig  mensen begrepen het Geef Caféconcept in Nederland. Pay as you can is in de VS al langere tijd een groot succes. Een Geef Café bevordert de sociale cohesie in de wijk. Het is een nieuwe vorm van delen. Initiatieven in de deeleconomie groeien hard, maar bereiken tot nu tot nauwelijks de echte onderkant van de samenleving."

Voedselverspilling tegengaan
"Ik vind het mooi dat een ander voor je kan betalen of dat je in de keuken of de bediening kunt werken. Ook het idee van koken met afgekeurde of overgebleven groenten om voedselverspilling tegen te gaan, bevalt me erg. Daarmee is het een goed voorbeeld van een sociale onderneming met meervoudige impact." 

"Mooie vergelijkbare jonge ondernemingen zijn het Rotterdamse restaurant Hotspot Hutspot, waarbij risicojongeren leren land te bewerken, groenten te verbouwen en in de keuken te werken. En Bijzonder Thuisafgehaald, waarbij thuiskoks een extra maaltijd bereiden voor mensen die slecht ter been zijn of anderzijds niet kunnen koken."

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons