Zorgzame vaders hebben betere seks

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
De papadag is zo’n beetje hét symbool van de Nederlandse zorgverdeelmodel. Maar realiseren mannen zich wel hoeveel impact hun oprechte aanwezigheid heeft op de ontwikkeling van hun kind? Gary Barker pleit voor betrokken vaderschap wereldwijd. En daarmee krijgen niet alleen kinderen meer kansen in hun leven, de vaders profiteren er zelf ook nog eens van. 

Ali B die een luier verschoont terwijl hij belt met zijn maten Brownie Dutch en Kleine Viezerik, ook aan het hannesen met een Pamper bij hun eigen kroost. Wouter Bos die het na de geboorte van zijn dochter op een akkoordje gooit met de Nederpaparazzi en voor de foto achter een (lege) kinderwagen loopt. Jakhals Frans met baby aan de wandel in Amsterdam-Zuid, vrolijk poserend in bijzonder gezelschap. De moderne man draagt het vaderschap uit met verve. Baby’s doen het bovendien goed als accessoire, iets zachts en knuffeligs naast de iPhone en Rayban.

{C}[[{“fid”:”21798″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:360,”width”:480,”alt”:”Ali B en zijn vrienden hannesen met luiers”,”class”:”media-element file-default”}}]] 

De OneWorld Post2015 Herfsttour In de nadagen van de millenniumdoelen maakt OneWorld een tour door Nederland. Terwijl onze wereldleiders soebatten over hoe we na 2015 de wereldproblemen moeten aanpakken, worden elders al de mooiste ideeën bedacht. Aflevering 2: Johannes Rutgers Lezing, World Sexual Health Day, Amsterdam. Suggesties?@longenug

 

{C}[[{“fid”:”21808″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:772,”width”:1024,”style”:”float: left; width: 250px; height: 188px; “,”alt”:”Victor en Rolf Bugaboo”,”title”:”Victor en Rolf Bugaboo”,”class”:”media-element file-default”}}]]

Metromannen geven hun baby een extra glamorous accent met de limited edition Victor & Rolf buggy, de hardrockfan of eeuwige punker (zijn die er nog?) speelt luchtgitaar met babyzoon in matching outfits met doodshoofd of granaat. Maar behalve als arm candy en vrouwenmagneet doen baby’s meer voor de man. Betrokken vaders zijn gelukkiger, zegt onderzoeker Gary Barker van ontwikkelingsorganisatie Promundo. En betrokken vaders hebben betere seks, aldus Barker. Dat blijkt uit enquetes onder in totaal 11.000 mannen én vrouwen in India, Rwanda, Chili, Kroatië, Mexico, Bosnië en Herzegovina en Zuid-Afrika.

Wie is Gary Barker? {C}[[{“fid”:”21807″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:300,”width”:219,”alt”:”Gary Barker”,”title”:”Gary Barker”,”class”:”media-element file-default”}}]]Gary Barker (1961) heeft een PhD in ‘child development’ en is oprichter en directeur van Promundo, een Amerikaans-Braziliaanse organisatie die inzet tegen geweld tegen vrouwen en vóór het doorbreken van rollenpatronen. Barker is een van de initiatiefnemers van de mondiale MenCare campagne die mannen stimuleert om betrokken te zijn als vaders en verzorgers.

 

Luierfase
“Als mannen en vrouwen zorgtaken eerlijk verdelen, gaat het inkomen van de vrouw en dat van het hele gezin omhoog. Vrouwen geven aan dat ze gelukkiger zijn met hun partner, ook op seksueel gebied. Ik denk dat de meeste mannen daar het voordeel van inzien.” De verschillen zijn volgens Barker zelfs al significant als de kinderen nog in de beruchte luierfase zitten. Een klassieke testcase is het ‘Becoming a family project’ eind jaren ’80 in de VS. Debuterende ouderparen waren anderhalf jaar na de geboorte van hun kind meer tevreden over de verdeling van huishoudelijke taken en ervoeren minder negatieve veranderingen in hun seksleven dan de controlegroep die niet aan het project meededen.

Hoongelach
De voordelen reiken verder. Volgens Barker laten studies uit de hele wereld zien dat betrokken vaders langer leven (bijvoorbeeld omdat minder vaak geweldsdelicten plegen), minder mentale problemen hebben, minder drugs gebruiken en harder werken. Daar wordt iedereen beter van, zou je zeggen. Maar zorgende vaders lopen tegen veel vooroordelen aan, zag Barker in de favelas in Rio de Janeiro, waar hij jarenlang projecten deed om mannen bij zorg te betrekken. “Een grote bendeleider stapte na jaren uit het geweld. Hij zei: dat doe ik voor mijn dochter. Maar in plaats van bewondering, kreeg hij hoongelach. Ook uit interviews met 83 ‘zorgmannen’ in onder meer Zuid-Afrika, Mexico en India blijkt dat ze binnen hun omgeving veel weerstand moeten overwinnen.

 Zo, what about men. (dat is de.Johannes Rutgers Lezing en het is een.feest der emancipatie). Maar ik ben er ook. Voor de nuance.

Helpen met de vaat
Deze kwestie speelt niet alleen in ‘the global south’, benadrukt Barker. Ook in het Westen worden zorgtaken traditioneel nog aan vrouwen toegeschreven. Volgens cijfers van het SCP zijn Nederlandse mannen sinds 1975 meer uren gaan zorgen, maar zijn vrouwen sinds die tijd nóg meer gaan zorgen. Barker: “Ik hoor mannen nog steeds zeggen dat ze hun vrouw helpen met de afwas. Of dat ze een middagje moeten babysitten op kind. Andersom moeten vrouwen meer loslaten. Toen ik aan mijn promotieonderzoek werkte en elke dag thuis was met onze babydochter, werd ik gek van mijn vrouw die elk half uur belde of alles nog goed ging.” Hij pakt er wat cijfers bij: in Nederland werkt 66% van de vrouwen parrtime, 75% van de Nederlandse mannen werkt fulltime. “Het punt is dat we zorgtaken geen economische waarde toekennen. Er worden geen Nobelprijzen voor uitgereikt.”

 

{C}[[{“fid”:”21806″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:232,”width”:415,”style”:”float: left; width: 250px; height: 140px; “,”alt”:”De man die het vlees snijdt”,”title”:”De man die het vlees snijdt”,”class”:”media-element file-default”}}]]Nieuw bewustzijn
Gary Barker pleit er dan ook voor gelijke verdeling van kinderverzorging op te nemen in de Post 2015-ontwikkelingsagenda. “Je kunt wel zeggen dat alle meisjes naar school moeten, of dat alle vrouwen betaald werk moeten doen, maar dan moeten mannen eerst meer onbetaalde zorgtaken op zich nemen. Toen ik dat laatst opperde tijdens een Post2015-bijeenkomst met allerlei hotshots, keek iedereen me aan of ik gek was geworden. Zorg is veel meer dan luiers verschonen en het huis schoonmaken. Het gaat om het creëren van solide banden die kinderen een stevige basis geven om zich te ontplooien.” Volgens Barker blijven we met z’n allen in dezelfde, oude stereotypen hangen: de man als stoïcijnse kostwinner of wandelende penis. “Er is een nieuw bewustzijn nodig van wat het is om man te zijn.”

En… Vandaag is ook de 3e Johannes Rutgerslezing. Over Men Who Care, zorgzame mannen. Een groeiende diersoort maar nog lang niet genoeg.

Gary Barker hield zijn pleidooi voor een nieuwe mannelijkheid op World Sexual Health Day op uitnodiging van Rutgers WPF, kenniscentrum voor sexualiteit. Rutgers WPF is partner van het MenCare+ programma in Rwanda, Brazilië, Indonesië en Zuid-Afrika.

 

 

 

 

Rapper Fatt Father uit Detroit, bekend van hiphopformatie The Fatt Killahz, bezingt het vaderschap en laat in deze videoclip beelden uit zijn huiselijk leven zien (zoals het inpakken van de rugzakjes voor school).

{C}[[{“fid”:”21809″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:360,”width”:480,”alt”:”Fatt Father – The Father (Clean) (OFFICIAL VIDEO)”,”class”:”media-element file-default”}}]]

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons