Achtergrond

De week van Went in tweets #81

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#81 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij werkt bij de WRR onder meer aan onderzoek en publicaties over 'de toekomst van werk' en 'middenklasse(n) onder druk', en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij zijn favoriete tweets. Uit zijn 105 tweets van afgelopen week zijn dit de 15 tweets die je niet mag missen.

Klimaatverandering

Parijs: You tweet your way, I tweet mine
Terwijl de tragedie in Parijs plaatsvond zat ik wat RSS-feeds en tweets te scannen en soms door te sturen. Tot ik, na een tweet over Nobelprijswinnaar Shiller die kattevoer had gegeten om te kijken of hij misleidt wordt door reclame, een mailtje kreeg van een goede vriendin die vriendelijk vroeg of dit het goede moment was voor zo'n tweet. Toen heb ik even een pauze ingelast.

Het gaat nergens over in het licht der dingen, maar je gaat dan als twitteraar nadenken over je twittergedrag. En ik was niet de enige, want ik heb verschillende tweets gezien van mensen die zich verontschuldigden omdat ze over iets anders hadden getweet. Er waren daar tegenover ook tweeps die gewoon doorgingen met wat ze aan het tweeten waren, en dat vind ik ook best: You tweet your way, I tweet mine is wat dat betreft mijn motto. De redenering dat er nu even belangrijkere dingen zijn, klinkt misschien sympathiek. Maar eerlijk gezegd geldt dat zo ongeveer altijd als je ziet waar ik en de meeste van ons over schrijven en twitteren, zeker als je naar de wereld als geheel kijkt. Dus dat helpt niet echt.

Ik heb me zaterdag ingehouden met economische tweets en cartoons: je wilt ook niet onbedoeld als hardvochtig of lomp overkomen. Zelf heb ik geen enkele neiging om te gaan twitteren dat ik geschokt en ontdaan ben – who cares, en zou iemand van mijn volgers daar aan twijfelen eigenlijk? – maar dat andere tweeps dat wel doen is prima. Verstand van terrorisme en IS heb ik niet, dus ik heb me wat Parijs betreft beperkt tot het doortweeten van stukken die ik boeiend vond en cartoons die me aanspraken – zoals de cartoon bovenin dit blog en het artikel hieronder. En verder ben ik maar weer zoveel mogelijk overgegaan tot de orde van mijn dag.

Mannenbevrijding
Fascinerend artikel van twee onderzoekers van Brookings over hoe vrouwen in de VS steeds beter opgeleid zijn en de mannen voorbijstreven: in 40 procent van de gezinnen zijn vrouwen nu al de enige of belangrijkste kostwinner. Vrouwen hebben geleerd net als mannen te worden, maar nu is het tijd voor mannen om meer als vrouw te worden, is hun conclusie.

Portugal's nieuwe meerderheid
Nee het was geen coup, de president mag dat doen. Maar het was wel onverstandig dat hij het deed, en daarmee de instabiliteit vergrootte. En zijn argumenten kunnen echt niet. Dat zegt, kort samengevat, Marisa Matias, presidentskandidaat in januari van het Portugese Links Blok, dat de grote winnaar was bij de laatste parlementsverkiezingen. Het interview is sowieso interessant, en dat geldt ook voor het artikel dat ik er bij heb geplakt uit The Guardian over de vrouwen die in het Links Blok een belangrijke rol spelen. De moeite waard, want de meeste van ons weten maar weinig over Portugal. En we gaan daar vermoedelijk nog veel over horen de komende tijd. 

Week van de Werkstress

Seksisme bij economen
Interessant artikel van Justin Wolfers over seksisme in de economische wetenschap, met ook een voorbeeld uit zijn eigen leven. Ann Petifor vestigt in het artikel daaronder de aandacht op vrouwelijke economen die onderschat worden.

Illegalen

Vanaf zondag: een week lang (mythes over) handel
In vervolg op onze serie longreads over de economie van overmorgen schrijven Hella Hueck en ik vanaf zondag een week lang over (mythes over) handel voor RTL Nieuws en RTLZ. Dat gaan we volgend jaar nog een paar keer doen over andere onderwerpen die van belang zijn voor de economie van overmogen. We koppelen er ook een avond aan in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, met een fraai programma.

NRC Live met Andrew McAfee
Andrew McAfee, een van de auteurs van het beste boek over robots van vorig jaar, Het tweede machinetijdperk (nu ook in het Nederlands) was in ons land om te spreken bij NRC Live op een geslaagde dag over robots waar ik ook een workshop mocht geven. De avond voorafgaand aan het congres was er een diner met McAfee. Vooraf kregen we een inleiding van de chef opinie van het NRC Hans Neijenhuis over de komst van het NRC naar Amsterdam – hij was de projectleider van die verhuizing – en een rondleiding over de redactie. Boeiend wat de overwegingen van de architect, eigenaars en redactie waren voor de gekozen indeling van het kantoor. Daarna mochten we met elkaar en met McAfee in discussie. Leerzaam. Hella Hueck interviewde McAfee voordat hij met ons aan tafel mocht.

Strategie

Economische mythes
Misschien is er nog plaats als je ook nog even naar de presentatie wil van het boek van Mirjam de Rijk over 51 economische mythes

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (met RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief

* Abonneren op de RSS-feed.

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons