Eet vlees van de melkkoe

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Vlees eten van de Hollandse melkkoe, dat smaakt stukken beter dan die van het buitenlandse vleesrund. Zelfs als die met de hand gemasseerd is. En het is nog een stuk duurzamer ook. 

Een melkkoe is in Nederland maar voor één ding goed: melk geven. Vlees, dat hebben we niet nodig van haar. Ach ja, tuurlijk, als het beest dan toch dood gaat, kun je er draaivlees van maken: gehakt, slavinken, kattenvoer. 

Voor echt lekker rundvlees, fokken wij immers vleeskoeien. Deze beesten gaan vrijwel nooit naar buiten en zijn na een maand of vijftien klaar voor de slacht. Maar deze als vleeskoeien gefokte runderen, zo gaat het verhaal bij de slager, geven wel het lekkerste, malse vlees. Melkkoeien niet, dat zijn oude beesten, met taai en hard vlees. 

Jeroen van Wijck
"Opgeleid als psycholoog, carrière gemaakt in de digitale creatieve industrie en nu deeltijd bio-boer bij de Groene Griffioen: Jeroen van Wijck beleeft als stedeling het boerenleven. 

Toch is niets minder waar. Vlees van een melkkoe is hartstikke lekker. Je moet natuurlijk niet zo’n letterlijk en figuurlijk uitgemolken beest slachten. Nee, die moet je eerst in haar laatste dagen nog eens flink verwennen. Je stopt met haar te melken, geeft haar het lekkerste gras, wat lekkere bio-brokken en een goede aai over de kop. Ze leeft dan helemaal op, krijg weer vet op de botten en haar vlees krijgt smaak. Na een maandje of twee genieten is het tijd voor de zekere dood en kan ze naar het slachthuis. En dan heb je heerlijk vlees. 

Onlangs testten chef-koks blind diverse soorten vlees. En je raadt het al: de melkkoe kwam er als beste uit. Het blad Gastromania legden juryleden stukken tussenrib afkomstig van melk- en vleeskoeien voor, op dezelfde manier gebakken, zonder kruiden. De Holsteiner, het meest voorkomende ras melkkoe, kwam er als beste uit. Concurrenten waren de met de hand gemasseerde Waygu rund en de Schotse Angus. Beter en duurder kun je niet krijgen. Marketing nonsens.

Stop met de fokvlees industrie. Laten we melkkoeien een fijne tijd in de stal en in de weide geven

Vlees van een melkkoe is, naast dat deze het best smaakt, ook het meest duurzame rundvlees om te eten. Door de korte verwenperiode aan het einde van haar leven, afmesten noem je dat op de boerderij, is er weinig methaan en CO2-uitstoot in vergelijking met een doorgefokte vleeskoe. In de vijftien maanden dat die leeft, is er ontzettend veel uitstoot van broeikasgassen. Zo leeft een vleeskoe niet op een grasdieet maar vooral op soja en mais. Soja wordt ingevoerd met schepen, mais is een uitheemse soort die veel energie kost om in Nederland te laten groeien en te oogsten.

Vraag bij de slager naar vlees van een melkkoe. En heeft hij dat niet, loop dan weg

Stop met de fokvlees industrie. Laten we melkkoeien een fijne tijd in de stal en in de weide geven. Rustig en relaxed. En als het einde nadert nog eens extra verwennen. En dan hebben we daarna een lekker stuk vlees.

Vraag bij de slager naar vlees van een melkkoe. En heeft hij dat niet, loop dan weg. Er zijn genoeg aanbieders van melkkoe vlees. Een beetje bio-boer biedt het aan, maar ook een check op internet: je vindt genoeg bestelmogelijkheden, online, thuisbezorgd. En weet je wat het allermooiste is: het vlees is voorverpakt in mooie kleine porties. Per stukje van zo’n 150. Een vriend, grootverbruiker en fijnproever in vlees, is dit gaan doen, naast dat ' ie vlees heerlijk vond, viel hem vooral op dat hij van zo’n kleine portie, 150 gram, zo voldaan was. 

Dus doe twee dingen als je de rundvleesindustrie een halt wil toe roepen: eet minder vlees en eet vlees van een melkkoe.

[[{“fid”:”36878″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Neem een abonnement op OneWorld”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Neem een abonnement op OneWorld”},”type”:”media”,”attributes”:{“style”:”height:72px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”},”link_text”:null}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons