Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

Het besluit van Kamp is in lijn met het voorstel van de Europese Commissie. Voor de zomer maakte de Commissie al bekend de licentie van het omstreden bestrijdingsmiddel te willen verlengen met 10 jaar. De sociaaldemocraten lieten daarop weten geschokt te zijn over het besluit omdat het niet gebaseerd zou zijn op geloofwaardig en onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek.

upload_26740115265_73b64ce871_o-1600×12001

Deel van Dossier

Monsanto en glyfosaat

De macht van een chemiereus

De hernieuwde toelating van glyfosaat is uiterst controversieel. Een expertgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO oordeelde in maart 2015 dat de onkruidverdelger ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ is voor mensen. Dit in tegenstelling tot het Europese voedselagentschap EFSA, dat stelt dat het middel veilig is. Ook is gebleken dat producent Monsanto heeft gesjoemeld met meerdere wetenschappelijke studies. EFSA heeft zich op sommige van die studies gebaseerd om te bepalen of glyfosaat kankerverwekkend is. Frankrijk liet recent weten tegen hernieuwde toelating te gaan stemmen. Dit vanwege alle twijfels omtrent de veiligheid van het middel.

Het Ctgb, dat in Nederland verantwoordelijk is voor de veiligheid van bestrijdingsmiddelen, moet nog met aanvullende maatregelen komen om oppervlaktewater dat als drinkwater dient te beschermen. Ook zal er nog door het Ctgb worden gekeken naar de risico’s van glyfosaat voor vogels en zoogdieren, zo liet minister Kamp de Tweede Kamer weten. De Europese lidstaten komen in oktober bijeen om te overleggen over de licentieverlenging van glyfosaat. Voor eind dit jaar moeten de Europese landen de knoop doorhakken.

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)
bewlg3-020287

Vincent Harmsen

Onderzoeksjournalist

Vincent Harmsen is onderzoeksjournalist bij OneWorld en schrijft over voedsel, milieu en duurzame ontwikkeling.
Profielpagina