Minister Kamp wil licentie glyfosaat weer met tien jaar verlengen

Minister Kamp van Economische Zaken zei gisteren dat hij onkruidverdelger glyfosaat opnieuw tien jaar wil toestaan. Dat terwijl er nog allerlei twijfels zijn omtrent de veiligheid van het middel.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Het besluit van Kamp is in lijn met het voorstel van de Europese Commissie. Voor de zomer maakte de Commissie al bekend de licentie van het omstreden bestrijdingsmiddel te willen verlengen met 10 jaar. De sociaaldemocraten lieten daarop weten geschokt te zijn over het besluit omdat het niet gebaseerd zou zijn op geloofwaardig en onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek.

Monsanto en glyfosaat

De hernieuwde toelating van glyfosaat is uiterst controversieel. Een expertgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO oordeelde in maart 2015 dat de onkruidverdelger ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ is voor mensen. Dit in tegenstelling tot het Europese voedselagentschap EFSA, dat stelt dat het middel veilig is. Ook is gebleken dat producent Monsanto heeft gesjoemeld met meerdere wetenschappelijke studies. EFSA heeft zich op sommige van die studies gebaseerd om te bepalen of glyfosaat kankerverwekkend is. Frankrijk liet recent weten tegen hernieuwde toelating te gaan stemmen. Dit vanwege alle twijfels omtrent de veiligheid van het middel.
Het Ctgb, dat in Nederland verantwoordelijk is voor de veiligheid van bestrijdingsmiddelen, moet nog met aanvullende maatregelen komen om oppervlaktewater dat als drinkwater dient te beschermen. Ook zal er nog door het Ctgb worden gekeken naar de risico’s van glyfosaat voor vogels en zoogdieren, zo liet minister Kamp de Tweede Kamer weten. De Europese lidstaten komen in oktober bijeen om te overleggen over de licentieverlenging van glyfosaat. Voor eind dit jaar moeten de Europese landen de knoop doorhakken.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons