Zuid-Afrikaanse Supperclub geeft kijkje in townships

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Deze Supperclub – die behalve de naam verder geen overeenkomsten heeft met de hippe Amsterdamse variant – is bedoeld voor toeristen. De drie Zuid-Afrikaners bieden een echte Zuid-Afrikaanse maaltijd aan en een voorstelling over het leven in de township. Zo laten ze mensen uit een andere cultuur op een originele en grappige manier zien hoe het er daar aan toegaat. Maar ze schromen ook niet voor de trieste, harde waarheid. "Bovendien is het voor ons een uitlaatklep: ik kan mijn verhaal kwijt", vertelt Teba.

De Supperclub vindt plaats in hun appartement in Sea Side, een betere buurt aan de kust van Zuid-Afrika. De drie hebben zich uit de armoede weten te ontworstelen doordat ze theatermakers zijn geworden. Een succesverhaal zou je het kunnen noemen. De drie levensgenieters vertellen dat ze zich in de township als gevangenen voelden. Ze zaten vast in een uitzichtloze situatie. Iedere dag was overleven. "Veel mensen leven daar alsof ze niet meer wakker worden. Ze hebben namelijk niks om voor wakker te worden", zegt Teba, die zichzelf dertien jaar geleden bevrijdde van de township Kukuleto.

Teba en Motubatsi
Teba en Motubasi,
foto Leonie van der Velde

Hekserij
Geloof speelt ook een grote rol in de townships. Zo geloven velen nog steeds dat HIV/aids niet echt bestaat, maar hekserij is. Ook denken sommigen dat het genezen kan worden door het ontmaagden van kleine kinderen. Met anderhalf miljoen gevallen per jaar heeft Zuid-Afrika dan ook een van de hoogste verkrachtingscijfers ter wereld. Teba ziet dat de spirit van de mensen in de township gebroken wordt. "Ze verwoesten elkaar mentaal en fysiek, omdat ze met zichzelf in de knoop liggen en vaak ook onder invloed van drank en drugs zijn."

Dit komt veelal door de manier waarop ze behandeld worden. "In de sloppenwijken word je afgesneden van het mens zijn. De bewoners van deze wijken krijgen geen respect en zijn de rotte appels van Kaapstad", zegt Gina. "Maar ook wij willen iets betekenen en iemand zijn. Het is een erg traag proces. Onze ouders hebben de deuren geopend, nu is het onze taak om binnen te treden", zegt Motubatsi.

Positieve discriminatie
Met de komst van een wet over positieve discriminatie, die bij bepaalde banen voorrang geeft aan donkere mensen, zijn er deuren geopend. "Het heeft ons een slice of bread gegeven, een mogelijkheid. Maar wat wij eigenlijk willen zeggen is; ga niet weg, maar laat ons binnen als gelijken", aldus Motubatsi. Hoewel het arm zijn en overleven voor velen ondenkbaar is, heeft het ook een heel belangrijk positief punt: "Het haalt het beste in de mens naar boven. Je bent samen één en daar kunnen ze hier in de stad nog veel van leren", zegt Gina. Op de vraag of ze inmiddels gelijke kansen hebben antwoorden de drie. "Wij wel, maar het voelt nog niet echt, omdat onze mensen er nog niet zijn. Er is nog erg veel werk te doen en wij denken dat dit van generatie op generatie zal groeien, maar het kost tijd, veel tijd."

Door hun gevoelens te uiten in hun theaterstukken proberen zij met z"n drieën een belangrijke boodschap over te brengen en zo hun steentje bij te dragen in dit moeilijke, langdurige proces van gelijkheid. "We zullen het verhaal aan iedereen vertellen die het wil horen", besluit Teba zelfverzekerd.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van onze mediapartner Lokaalmondiaal en afkomstig uit Join.

Join – jonge journalisten over internationale samenwerking –  is het gratis kwartaalblad voor en door jongeren over mondiale issues. Het WK voetbal 2010 in Zuid-Afrika, een rijbewijs halen in Ghana, fashionista’s en metromannen in Uganda, het Hillywood van Rwanda, townships en villa’s in Kaapstad en schooltjes voor medicijnmannen in Botswana: Join toont de kracht en het normale leven in ontwikkelingslanden.

Join komt voort uit het uitwisselingsprogramma Beyond (y)our World van Lokaalmondiaal in samenwerking met de hogescholen voor de journalistiek in Tilburg, Utrecht en Zwolle. Join verschijnt 4 keer per jaar en wordt gratis verspreid op onder andere HBO’s.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons