Zorgen om fors afgeslankt budget ontwikkelingshulp

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Volgens René Grotenhuis, directeur van Cordaid, wordt er niet creatief en ambitieus genoeg gezocht naar alternatieve oplossingen. De crisis zou juist moeten worden aangegrepen om wereldwijd een duurzaamheidslag te maken. "Daar zien we weinig van terug." Bij alternatieve oplossingen denkt Grotenhuis aan  het versneld afbouwen van exportsubsidies en een strengere aanpak van belastingontwijking uit ontwikkelingslanden. "Deze hebben een directe invloed op de inkomsten van ontwikkelingslanden."

 

Er zijn meer manieren om extra steun te mobiliseren die ontwikkelingslanden nu nodig hebben om de economische crisis aan te pakken, zo stelt ook Oxfam Novib. De hulporganisatie noemt onder meer handel in emissierechten en het aanpakken van belastingparadijzen.

Kleine heffingen
De interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking, ICCO, vindt dat de rekening van de financiele crisis en klimaatcrisis moet worden betaald door de veroorzakers ervan, bijvoorbeeld via kleine heffingen op financiele transacties.  

Forse krimp
Minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking krijgt voor 2010 4,7 miljard om uit te geven. Hiermee blijft Nederland zich houden aan de internationale afspraak om 0,8 procent van het bruto nationaal product te besteden aan ontwikkelingslanden. Door de crisis is dat 595 miljoen minder dan de oorspronkelijke begroting. In 2011 daalt dit bedrag met nog eens 665 miljoen.

"Bijna anderhalf miljard mensen, een kwart van de wereldbevolking, leeft nog steeds onder de armoedegrens van 1,25 dollar per dag. Ik vind het een zware verantwoordelijkheid om onder die omstandigheden zo fors te moeten bezuinigen", aldus Koenders.

Ontwikkelingsorganisaties betreuren het dat er minder geld vrij wordt gemaakt voor ontwikkelingssamenwerking. "Mensen die niet bijdragen aan de financiële crisis, worden weer de dupe", vertelt Marie-Trees Meereboer, directeur van brancheorganisatie Partos. Volgens haar ligt de focus van dit kabinet op het buitenlandbeleid maar is dit verder niet in de begroting terug te zien.

Uit verschillende hoeken klinken geluiden dat de timing van de bezuiniging bijzonder slecht is. ICCO begrijpt wel dat in economisch mindere tijden ook bezuinigd wordt op ontwikkelingssamenwerking. "Het is teleurstellend dat deze crisis niet wordt aangegrepen om de voedsel-, energie- en klimaatcrisis aan te pakken", vindt algemeen directeur Jack van Ham. Wereldwijd zijn de armen het kind van de rekening, terwijl zij ‘part noch deel hebben’ aan deze crisis, is de mening van ICCO.  "Het is tijd voor een fundamentele koerswijziging, en daarbij passen investeringen in ontwikkelingslanden."

 Afrka 1

"Trap na"
"Het is heel wrang dat het hulpbudget met meer dan 10 procent krimpt. Hulp is harder nodig dan ooit om de mensen in ontwikkelingslanden door de crisis heen te slepen ", aldus Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib . Door de crisis zullen alleen al in 2009 tussen de 73-103 miljoen mensen meer in extreme armoede moeten leven – dat is 5 à 6 keer de totale Nederlandse bevolking. Ieder jaar zullen door de gevolgen van de economische crisis 200- à 400- duizend kinderen meer overlijden. "Mensen in ontwikkelingslanden worden al onderuit gehaald door de crisis. Ze verliezen hun werk, inkomen, kunnen geen medicijnen meer betalen en ze kunnen hun kinderen niet langer naar school sturen", aldus Karimi. "Nu krijgen ze ook nog een trap na."

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons