Yogalessen door blauwhelmen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Een yoga-instructeur begint te schaterlachen en ruim 30 vrouwen volgen hem. Eerst blijft het nog bij nerveus gegiechel, maar nadat ze door een onzichtbare barrière van terughoudendheid en verdriet zijn gebroken, lachen ook de vrouwen uitbundig. Yoga-instructeur Mal Singh geeft de vrouwen niet alleen les in innerlijke vrede, maar hij bewaart ook de vrede. Hij is veiligheidsbeambte van het Indiase leger, onderdeel van de V.N.-vredesmissie en gestationeerd in Zuid-Libanon.

Libanon2
Foto: CC

Verwoesting
Al decennialang wordt Zuid-Libanon geteisterd door oorlog. De meest recente oorlog was in 2006, toen door gevechten tussen Israël en de militante groepering Hezbollah één miljoen mensen dakloos raakten en tientallen dorpen en steden werden verwoest. De blauwhelmen van de V.N. zijn al sinds 1978 aanwezig en na de gevechten in 2006 liep hun aantal op tot 13.000.

Culturele ambassadeurs
Tijdens hun dienst proberen de militairen de getraumatiseerde Libanezen te helpen, door stukjes van hun cultuur te introduceren als een soort culturele ambassadeurs. Indiase militairen geven yogalessen, de Fransen geven de vele Franstalige inwoners van Libanon poëzielessen, Chinese troepen introduceerden tai chi, Zuid-Koreanen geven Taekwondo en de Italiaanse soldaten leren de inwoners pizza's bakken.

Goodwill

lebanon4
Foto: CC

De internationale troepen willen zich met de lessen geliefd maken bij de bevolking. Decennialang is Libanon binnengevallen door Israëlische, Amerikaanse en Syrische troepen, waardoor de Libanezen huiverig staan tegenover elke militaire macht. "De oorlogsomgeving is complexer dan ooit," vertelt Chang Sec-jeun, een van de Zuid-Koreaanse militairen, aan de Los Angeles Times. "Je moet niet alleen rekening houden met de militaire kanten aan de missie, maar ook met non-profitorganisaties, de lokale economie en het leven van de burgers. We proberen dichter bij de mensen te komen. We bewaren samen de vrede."

Vrede
"Ja, er zijn hier veel oorlogen geweest, maar iedereen hier houdt van het leven," zegt Amal Ashgar, een van de deelneemsters aan de yogalessen. "De yoga-instructeurs leren ons hoe we innerlijke rust kunnen bereiken en geven ons les in flexibiliteit en vriendschap. We denken na over de manier waarop we ademhalen en over onze houding. Als we vrede in onszelf voelen, misschien komt er dan ook buiten onszelf vrede."

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons