Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

'Door Zwarte Piet te ontdoen van discriminerende en stereotyperende kenmerken kan er van hem een figuur worden gemaakt die recht doet aan het plezier dat zovelen beleven aan de Sinterklaastraditie, en die tegelijk in overeenstemming is met de rechten van alle kinderen in Nederland', schrijft Kinderombudsman Margrite Kalverboer in een rapport.

Volgens Kalverboer kan Zwarte Piet bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie. Verschillende klagers hadden de Kinderombudsman opgeroepen om een rapport op te stellen over de kwestie. Nadat de traditie was getoetst aan het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK), kwam de Kinderombudsman tot de conclusie dat de huidige vorm stereotypering en discriminatie in stand houdt.

[[nid:48432]]

De knechten van Sinterklaas hoeven dus niet te verdwijnen, maar moeten een uiterlijke verandering ondergaan. Hoe die verandering eruit moet komen te zien, wordt niet duidelijk uit het rapport. Aangezien de overheid, bij monde van vicepremier Asscher, al heeft laten weten zich niet in de kwestie te mengen, mogen Nederlanders zelf wijzigingen aandragen. Hoe vind jij dat Piet er voortaan uit moet zien? Of moet-ie gewoon helemaal verdwijnen? Vul hiernaast onze poll in.

Heb je een ander idee dat een complete disruptie van het Sinterklaasfeest betekent? Daarvoor biedt de poll helaas geen ruimte. Gebruik daarvoor het reageerformulier hieronder. De beste ideeën verzamelen we en delen we in een vervolgartikel.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief