Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Dwars door het ochtendverkeer racet de taxi naar een oase van rust: het Nederlandse consulaat in Rio voor een ontbijtbijeenkomst.
Alle Nederlanders die op de Rioplus20 top zijn, zijn erbij. Van vermoeide diplomaten tot teleurgestelde NGOs. Van staatslieden tot gisteren nog protesterende jongeren.

Eén
De sfeer is meteen al goed. We voelen ons echt welkom door de hartelijke en oprechte ontvangst van de consul en zijn vrouw. Korte speeches. Met name de consul en MinPres van Aruba Elan dragen bij aan de sfeer: soepele informele heren met warme verhalen. En met ambities: Aruba wil op de kortst mogelijke termijn van 40% naar 100% renewable energy! Tja, wat moeten onze staatssecretarissen Knapen en Atsma dan nog zeggen? Ze leggen de lat hoog: Atsma: ‘Meer gehoopt, minder verwacht. Maar tel je zegeningen: landen, NGOs en bedrijven we moeten nu om de tafel voor ‘committments’!’ Ook NGOs krijgen ruimte voor korte speeches en reflectie. Echt een prettig informeel samenzijn.

Gescheiden
Na afloop zie ik via Twitter het nieuws van de Kandidatenlijst van GroenLinks. Het is bekend, ik sta op 23! En ik ga natuurlijk mijn best doen om omhoog te komen en gekozen te worden. Daarvoor moeten dan wel de ambities van anderen wijken. Dat kan en is niet anders.
Aangekomen op de top in het RioCenter – een grote grauwe versie van de RAI – loop ik vast in een gang naar een side event toe. Ik kan er niet door. Mensen filmen een meisje dat prachtig en indringend zingt: All people listen what I say and join me: time for a revolution!

Eén
Ineens kunnen we via extra ‘kaartjes’ toegang krijgen tot de Plenaire VN vergadering: de vergadering waar alle leiders spreken en luisteren. Vandaag o.a. Hillary Clinton en Richard Branson. Bijna niet te bevatten. De spanning van het moeten komen tot een tekst is er af. Er hangt een duurzamere vibe op de top dan de voorgaande dagen.

Gescheiden
Onder luid applaus wordt de verklaring aangenomen. Vertegenwoordigers van Major Groups (Indigenous, Jongeren, Vrouwen, NGOs), die in andere ruimte via het scherm meekijken, klappen niet. Ik hoor zelfs ge-boe.

In de bus terug stapt na me een inheemse leider in. In vol ornaat. Apart, maar mooi gezicht van de achterkant van een tooi van ara veren voor me boven de stoelen uit in de bus. Hij gaat terug naar een andere wereld, die van de People’s Summit. De eigen top, van de mensen zelf. Zonder passen en zonder verschillende toegangslevels.

Mijn appartement ligt recht tegenover de People’s Summit, ik kan zelfs op de Wifi ervan internetten, zo dicht bij. Ik kijk nog even het #Rioplus20 nieuws op Twitter: ‘s-avonds zijn er nieuwe commitments aangegaan: totaal hebben wereldleiders al meer dan 500 miljard toegezegd.
Net als ik dat lees wordt er luid op de trommels geslagen op de People’s Summit en klinken de gezangen tot in mijn kamer. Zeer indrukwekkend. Twee ogenschijnlijk gescheiden werelden worden even één. Zou het dan toch?

Terwijl de muziek wegsterft, denk ik “But what happens on Monday”? Wat doen we als we terug zijn na deze top? Kun je hier als wereldleider of bloggende kaaskop zijn geweest zonder geïnspireerd of zelfs bevlogen te zijn geraakt? Zijn mensen de committments zo weer kwijt? We zullen het zien.

Eén
Ik ga in ieder geval door. Net als alle andere Nederlanders die hier waren, jongeren, NGOs, vrouwen, etc. Dat weet ik zeker. Doorgaan ‘on Monday’ voor een duurzame en rechtvaardige toekomst voor allemaal. Juist voor jongeren en toekomstige generaties. Voor een Future We Want. Een Future We Need.

Mijn eindconclusie? Duidelijk, toch!

Jan van de Venis is Worldconnector, en daarnaast oprichter van JustLaw en juridisch adviseur, onder andere op het gebied van mensenrechten en duurzaamheid.

Bij Rio+20 zijn diverse Worldconnectors aanwezig. Hun blogs verschijnen deze week op OneWorld, en ook op de Worldconnectors website.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500