Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Smeltende poolkappen, ongebalanceerde bossen, en meer droogte en hitte…  De aarde warmt op en dat heeft grote gevolgen, zoveel is duidelijk. Maar hoeveel warmt onze planeet eigenlijk op? 

Verspreid over de wereld houden verschillende instituten de gemiddelde temperatuur bij. In onderstaande grafiek zie je het gemiddelde van een aantal van die metingen per maand, per drie jaar, per elf jaar en per dertig jaar. Omdat het gaat om de gemiddelde temperatuurafwijking geeft de grafiek alleen een indicatie van een trend.

Maar die indicatie is niet mals. Het maandelijks gemiddelde fluctueert weliswaar, maar over langere perioden lijkt een stijging van de wereldtemperatuur onontkenbaar. In de afgelopen twintig jaar is het bijna 0,2 graden warmer geworden. Dat lijkt wellicht een kleine temperatuurstijging over een lange periode, toch heeft dit grote gevolgen. Bovendien moet je er rekening mee houden dat het gaat om een gemiddelde: in sommige werelddelen zijn de temperatuurverschillen minimaal, terwijl het in andere delen van de wereld veel warmer wordt. Zo verwachten wetenschappers dat de zomers in Rusland zes graden warmer worden, terwijl West-Europa waarschijnlijk minder dan twee graden opwarmt. 

Verwacht deze week meer klimaatnieuws op oneworld.nl over de klimaattop in New York en alles daaromheen. Mocht je door al die berichtgeving plots overvallen worden door klimaat-pessimisme, kijk dan hier voor tien redenen om hoopvol te zijn.

Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van UAH MSU, RSS MSU, GISS, Hadcrut4, NCDC en JMA. De data zijn verzameld door Stephan Okhuijsen/Sargasso.nl.

Over de auteur

Winny de Jong is datajournalist bij OneWorld. Zie ook de OneWorld Data Atlas. 
Bezoek auteurspagina

Over de auteur

Eva Schram (1988) werkte als onderzoeksredacteur bij OneWorld en vertrok in april 2016 naar de VS om daar als freelance correspondent te …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief