Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Hoe werkt het precies?
"De artisans (arbeiders) kunnen gratis een online winkel op onze marktplaats openen. Ze bepalen zelf de prijs van de producten. Soms geven we ook prijsadvies en dat kan goed uitpakken. Een voorbeeld is de ‘Coffee bean bag’  van Meropa Heritage. Zij wilden de tas voor 24 dollar verkopen, maar na onderzoek op sites als Etsy en Dawanda leek het ons realistischer de tas voor ongeveer 40 dollar te verkopen. Voor dat bedrag is die tas inmiddels ook verkocht! Discovered rekent daarbovenop een commissie van 15% en de koper betaalt voor de verzending."

Hoe komen jullie aan deze artisans?
"Samen met lokale scouts zoeken we actief naar artisans en helpen we ze om een winkel op Discovered te openen. Sommige ambachtslieden hebben namelijk beperkt toegang tot internet. Door soms letterlijk naast ze te zitten helpen wij ze bijvoorbeeld om hun verhaal goed te beschrijven en product foto’s te uploaden."

Lokale scouts?
"We hebben scouts op locatie, maar ook op ons kantoor in Rotterdam. De Indonesische Vania bijvoorbeeld. Zij studeert in Nederland en helpt ons met het vinden van artisans in Indonesië. Dat gaat net iets makkelijker, omdat zij de taal spreekt. Veel artisans in Indonesië zijn al actief op Facebook, maar verkopen op die manier alleen lokaal. Vania helpt hen met het openen van een winkel op Discovered, zodat ze ook in contact komen met internationale kopers kan. Op dit moment zijn de scouts vrijwilligers en stagiaires. In de toekomst willen hiervoor graag mensen in dienst nemen die werken op commissie basis."

Zijn er uitdagingen waar je tegenaan loopt?
"Vertrouwen zowel aan de kopers kant als de verkopers kant is een van de uitdagingen. Kopers vragen zich af of het bestelde product wel echt aan komt. Verkopers staan sceptisch tegenover Discovered, omdat ze vooraf niet zeker weten of wij onze belofte wel kunnen waarmaken; dat ze via ons platform meer klanten krijgen. Onze lokale scouts kunnen de artisans helpen met de verzending. Mocht er iets fout gaan, helpen wij altijd mee om naar een oplossing te zoeken."

Wat is jouw favoriete artikel uit jouw webshop en waarom?
"Tot mijn favorieten behoren de Shwe Shwe Poppis, poppen gemaakt op basis van tekeningen van kinderen uit een weeshuis uit Zuid-Afrika."

Controleer jij of jouw producten echt eerlijk of duurzaam zijn en zo ja, hoe?
"We vragen artisans op welke manier ze impact hebben op het gebied van inkomen, werk, duurzaamheid en cultuur. Dit laten we ook zien bij het online profiel van de artisan en de producten. Onze scouts spelen hierin een belangrijke rol om dat te beoordelen. We kunnen alleen beloven het zo goed mogelijk te doen, zonder een keurmerk af te leveren. Hoe graag we het ook willen, we kunnen niet de hele keten van het product tot aan de grondstof controleren."

Heb je een tip voor ondernemers die een 'groene en eerlijke' webshop willen beginnen?
"Wat ik geleerd heb is dat het werkelijk ongelofelijk is hoeveel dit voor mensen betekend. We krijgen namelijk uit alle hoeken kennis aangereikt en werken mensen belangeloos met ons mee om Discovered van de grond te krijgen. Dat is echt een super gevoel: samen bouwen aan iets moois."

Enthousiast geworden over Discovered? Meer informatie over de webshop vind je hier. Discovered wil graag groeien, en probeert dit te financieren met crowdfunding. Bezoek de crowdfundingpagina.

Dit artikel is onderdeel van OneWorld Shops, een platform voor webshops die zich inzetten voor een eerlijke en duurzame wereld. Wil je ook met jouw shop in onze online etalage? Kijk dan hier voor meer informatie.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief