Wereldhypotheek bouwt huizen in ontwikkelingslanden

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Gerald Holtvlüwer
Gerald Holtvlüwer

In 2004 verkocht Gerald Holtvlüwer zijn aandeel in de Nederlandse Inkoopcombinatie Assurantie-intermediairs (NIA). Dit bracht genoeg geld op om te investeren in ontwikkelingslanden via zijn nieuwe bedrijf Wereldhypotheek. Onlangs lanceerde hij zijn idee dat vanaf 2011 5000 woningen moet opleveren.

Hoe werkt Wereldhypotheek precies?

"Een klant sluit een hypotheek af bij Wereldhypotheek. De opbrengst hiervan gaat naar organisaties die huizen bouwen in ontwikkelingslanden. Woord en Daad en Wereldkinderen doen mee aan het project. Voor iedere afgesloten hypotheek bouwen deze organisaties een huis. In 2011 verwachten we vijfduizend hypotheken te verkopen. We beginnen te bouwen in Bangladesh. Maar we treffen nu al voorbereidingen om huizen te bouwen in Zuid-Afrika en Colombia."

Hoe is het idee voor Wereldhypotheek ontstaan?

"Ik leef van jongs af aan met de gedachte om anderen op een goede manier te helpen. De laatste jaren zit ik in een positie dat ik moet omkijken naar anderen, want ik kan mensen helpen op een concrete manier. Tijdens een bezoek aan India werd ik getroffen door het leed van deze mensen. Volwassenen en kinderen hadden nauwelijks een dak boven hun hoofd, onvoldoende gezondheidszorg en onderwijs en daardoor geen toekomstperspectief. Mijn inzet kan verschil maken voor deze mensen. Het juiste moment om deze droom waar te maken brak aan in 2004. Op dat moment had ik genoeg verdiend. Ik verkocht mijn aandeel in de Nederlandse Inkoopcombinatie Assurantie-intermediairs (NIA) en deze verkoop maakte me financieel onafhankelijk."

Kaartje wereldhypotheek
Beeld: Wereldhypotheek

Hoe kan Wereldhypotheek rondkomen nu alle winst wordt afgestaan?

"Ik ga fulltime aan de slag voor de Wereldhypotheek, maar verdien hier niets aan. Het geld dat ik in de afgelopen jaren heb verdiend is genoeg om van te leven. In het bedrijf werken op dit moment al twintig mensen. De werknemers en de marketingkosten worden van de winst betaald. De rest van de winst gaat naar de organisaties waarmee we samenwerken. Om de onkosten laag te houden staan verschillende bedrijven ons bij waaronder KPMG (een accountantsorganisatie), Hewlett-Packard (HP) en Ford. Deze bedrijven komen zelf ook al met ideeën om steun te bieden aan arme landen. Zo wil HP in de toekomst computers leveren voor de huizen die we gaan bouwen."

Lees het volledige artikel bij Trouw

Wereldhypotheek

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons