Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Discriminatie van weduwen en gescheiden vrouwen komt niet alleen voor in landen met traditionele samenlevingen. Ook vrouwen WPO_Widows_Jun08_graph1in landen met hoogontwikkelde juridische systemen, zoals Frankrijk en de Verenigde Staten, zijn slachtoffer, zegt Steven Kull van WorldPublicOpinion.

Discriminatie
Ter gelegenheid van de wereldwijde dag van de weduwe (23 juni) vroegen de onderzoekers vroegen meer dan 17.000 mensen in zeventien landen waaronder China, India, de Verenigde Staten, Indonesië, Nigeria, Rusland, Mexico, Groot-Brittannië en Frankrijk, of zij dachten dat weduwes en gescheiden vrouwen in hun land worden gediscrimineerd. Een meerderheid van de ondervraagden denkt dat weduwen en gescheiden vrouwen in meer of mindere mate te maken hebben met discriminatie. Vooral in India en China gaven de respondenten aan dat naar hun idee de discriminatie van weduwes en gescheiden vrouwen in hun land groot is.

Armoede
In minder ontwikkelde landen is het moeilijk voor vrouwen om aanspraak te maken op het land en huis, nadat de man is overleden. In ontwikkelde landen is sprake van hiaten in het sociale zekerheidsstelsel. Omdat vrouwen in die landen langer leven, is de kans op problemen zoals armoede groter. In bijvoorbeeld de VS is de armoede onder gescheiden vrouwen en weduwen veel hoger dan het gemiddelde.

Stad van de weduwes
Praktijken als weduweverbranding komen nog maar zelden voor, toch rust er in de Indiase samenleving nog steeds een stigma op weduwes. Duizenden vrouwen die hun man hebben verloren, zoeken daarom hun toevlucht tot  Vrindivan, een stad in het noorden van de staat Utter Pradesh.
India weduwes
Aan deze in het wit geklede vrouwen – wit is de kleur van de dood – dankt de stad de bijnaam 'Stad van de Weduwes'. 

Uitsluiting
Volgens Loomba Trust, een internationale hulporganisatie in Londen, worden wereldwijd honderd miljoen vrouwen en hun kinderen dagelijks uitgesloten, misbruikt en geïntimideerd. "Bij deze vrouwen is er sprake van het onthouden van fundamentele mensenrechten", zei Cherie Blair, voorzitter van Loomba Trust en vrouw van de voormalige Britse premier Tony Blair, in november tijdens een VN-bijeenkomst.

Loomba Trust wees erop dat vrouwen in verschillende landen gedwongen worden te trouwen met de broer van hun man. Ze zijn vaak slachtoffer van seksueel misbruik door mannelijke leden van de schoonfamilie. Weduwen in ontwikkelingslanden worden vaak door hun familie in de steek gelaten.

Bekijk hier de resultaten van het onderzoek naar de discriminatie van weduwen en gescheiden vrouwen.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief