Wat Libië te maken heeft met het stuklopen van de formatie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Gisteravond maakte informateur Herman Tjeenk Willink bekend dat de formatie weer is mislukt. GroenLinks, D66, CDA en VVD konden het maar niet eens worden over het migratie beleid. Wat was het struikelblok dit keer?

In een brief aan de tweede kamer liet Tjeenk Willink weten dat een deal tussen Noord Afrikaanse landen en Europa vergelijkbaar met de EU-Turkije deal onacceptabel was voor GroenLinks. Dit betekent dat er definitief geen kabinet komt met de VVD, CDA, D66 en GroenLinks.

Het voorstel:

“De afspraak tussen de EU en Turkije beweegt zich binnen de grenzen van het recht zoals dat in volkenrechtelijke verdragen, waaronder het Vluchtelingenverdrag, met het individuele recht op asiel is opgenomen.”

“Vergelijkbare afspraken zijn mogelijk tussen de EU en landen in Noord-Afrika. Doel is ook daar te bereiken dat alle migranten worden beschermd in overeenstemming met de relevante internationale standaarden en met respect voor het beginsel van non-refoulement. ”

Om welke landen in Noord-Afrika gaat dit? In het verleden heeft Europa plannen gehad om met Egypte, Sudan, Eritrea, Marokko en Libië deals te sluiten die moeten voorkomen dat vluchtelingen de oversteek naar Europa maken. En in sommige gevallen zijn die plannen ook uitgevoerd. Italië heeft al een deal gesloten tussen de Libische regering (GNA) die door de VN gesteund wordt.  Sinds de EU-Turkije deal is gesloten reizen de meeste vluchtelingen en migranten die naar Europa komen via Libië naar Italië. Het is dus zeer waarschijnlijk dat Libië een van de Noord-Afrikaanse landen is die in het voorstel genoemd wordt.

De situatie in Libië is schrijnend

Op dit moment zijn er drie verschillende groepen in Libië die zichzelf hebben uitgeroepen tot de legitieme overheid in het land. De GNA, een interim regering, die gesteund wordt door de internationale gemeenschap, de GNC en de HoR. De dreiging van ISIS is ook nog aanwezig in Libië en er zijn steeds meer milities. Ongeveer 400,000  Libiërs zijn ontheemd in eigen land. De vluchtelingen en migranten uit Sub Sahara Afrika, het Midden Oosten en Zuid Azië worden mishandeld, verkracht en gedwongen tot arbeid door mensensmokkelaars. De situatie in Libië is schrijnend.

 

 

Klaver gaf aan dat vergelijkbare deals alleen gesloten zouden moeten worden met landen die kunnen garanderen dat ze vluchtelingen kunnen beschermen en kunnen voorzien van opvang. Dit lijkt een onmogelijke opgave te zijn in Libië.  Het is dus heel goed mogelijk dat Klaver hiermee doelde op Libië en dat hierdoor de formatie is stukgelopen. 

Foto: Flickr

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons