Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Klimaatverbond Nederland en duurzame energieleverancier Greenchoice vieren op vrijdag 5 februari de tiende verjaardag van de Warmetruiendag. Met een recordaantal aanmeldingen en meer dan 200.000 warme truien en initiatieven door heel Nederland belooft het een succesvol jubileum te worden. In tien jaar tijd hebben meer dan 1,5 miljoen Nederlanders op 5 februari hun warme trui aangetrokken en hun verwarming lager gedraaid om energie te besparen.

Meer zelfinitiatief!

Steeds meer mensen maken zich zorgen over het klimaat en zien een belangrijke rol voor zichzelf weggelegd als het gaat om het klimaatprobleem. Zeven op de tien Nederlanders vinden dat burgers zelf meer kunnen doen om het klimaat te sparen, zo blijkt uit onderzoek van I&O Research. ‘Elk beetje helpt en dat je met zo’n kleine moeite kan helpen besparen is mooi’, aldus een respondent. Hierbij zien zij veel potentie in het enthousiasmeren van anderen in hun omgeving om de verwarming een standje lager te zetten. 

Elke trui helpt

De warme trui staat symbool voor wat mensen zelf  -en samen- kunnen doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Per graad dat de verwarming lager staat bespaar je 6 procent energie en ook 6 procent CO2. De Warmetruiendag werd tien jaar geleden bedacht door Klimaatverbond Nederland. Het initiatief wordt sinds 2013 gesteund door groene energieleverancier Greenchoice. Als Nederlandse huishoudens het hele jaar 1 graad minder zouden stoken, zou dat volgens Milieu Centraal jaarlijks 560 miljoen m3 gas en 1 megaton CO2 besparen: 350 miljoen euro.

Warmetruien acties in het land

Dit jaar zijn er meer dan 3300 acties aangemeld, dat zijn er twee keer zoveel als vorige jaren. Zo zijn er truienruilacties in Maastricht en cursussen energiebesparing in Purmerend. Ook bedrijven, organisaties, universiteiten, (basis)scholen, provincies, gemeentes, woningcorporaties en bibliotheken door het hele land doen mee. De basisschool Benoordenhout in Den Haag besteedt ook veel aandacht aan Warmetruiendag. Zo bouwt groep 3-4 een iglo voor de Noordpool en brainstormt groep 8 voor energietips.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief