Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Een veel voorkomende bedreiging vormen de luchtvervuilers binnenshuis, zoals slecht geventileerde kooktoestellen. Veel mensen kunnen bovendien niet profiteren van de voordelen van koeling. 

 

Volgens Paul Wilkinson van de London School of Hygiene and Tropical Medicine gebruiken de inwonders van de rijkste landen tot 20 keer zoveel energie per persoon als inwoners van arme landen. De uitdaging is dus om meer mensen toegang te verstrekken tot energie zonder extra vervuiling.    

In een artikel in het medische tijdschrift 'Lancet' wordt het aantal mensen dat wereldwijd wordt blootgesteld aan vervuiling door inefficiënte verbranding van vaste stoffen als hout, houtskool en gedroogde koeienmest geschat op 2,4 miljard.

 

Gezondheidsproblemen
Dit zorgt jaarlijks voor veel gezondheidsproblemen op het gebied van de ademhaling en heeft het vroegtijdig overlijden van zo'n 1,6 miljoen mensen tot gevolg. Dat is ongeveer twee keer zo veel als het aantal doden als gevolg van vervuiling in steden. Pan

 

Tegelijkertijd hebben ongeveer 1,6 miljard mensen wereldwijd geen toegang tot elektriciteit. "Paradoxaal genoeg gebruiken de armen veel minder energie, maar ze staan wel bloot aan alle negatieve effecten ervan", zei Wilkinson in een interview. 

 

"Wij mensen in de rijke landen hebben toegang tot schone energie, we gebruiken er veel meer van en we dragen ook bij aan het wereldwijde probleem van de klimaatverandering. De belangrijkste negatieve effecten daarvan zullen ook weer voornamelijk gevoeld worden door de armere landen."

 

Opwarming van de aarde

De opwarming van de aarde kan zorgen voor een hele reeks aan gezondheidsproblemen, extreme hittegolven, ziekten die worden verspreid door water en insecten en een bedreiging van de voedselvoorziening.   

 

Volgens journalist Richard Horton van Lancet laat het onderzoek zien dat het huidige debat over klimaatverandering en nieuwe energiebronnen niet in balans is en niet breed genoeg georiënteerd. "Er is in het debat te weinig aandacht voor allerlei zaken op het gebied van energie en gezondheid", aldus Horton. 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief