Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De Stichting Invulling Stedenband (SIS) Den Haag – Juigalpa is een ontwikkelingsorganisatie die stedenbandactiviteiten in Den Haag en Juigalpa coördineert. Daarbij gaat het om het verbeteren van de levensomstandigheden in de zusterstad Juigalpa. Daarnaast organiseert de SIS uitwisselingsprojecten, campagnes en verspreidt informatie via de website en het donateursblad 'de Juigalpakrant'. Het doel is om in beide steden begrip en waardering voor elkaars leefwijze en cultuur te bevorderen. De projecten in Juigalpa zijn zowel gericht op het verbeteren van de lokale leefomstandigheden als op institutionele versterking. Allerlei activiteiten in Den Haag zijn gericht op naamsbekendheid en fondswerving. 

Waarom een project over (gehandicapten) sport?
Sport is belangrijk voor de identiteitsontwikkeling van jongeren overal ter wereld, dus ook in Den Haag en Juigalpa. Sport is niet alleen leuk en gezond, je leert er ook veel van. Sport is goed voor de sociale contacten en voor de gezondheid. Kinderen leren dankzij sport samenwerken, krijgen meer zelfvertrouwen. Jongeren sporten in plaats van vechten of op straat rondhangen. Daarnaast leren mensen door het beoefenen van teamsporten hoe ze functioneren in een team en om te gaan met winnen, verliezen en discipline. Voor een postconflict gebied zoals Juigalpa/Nicaragua is het stimuleren van sport daarom erg belangrijk.
 
In de gemeente Juigalpa en met name in het rurale gebied van Juigalpa, is de armoede alarmerend. Voor de diverse sporten zijn de gevolgen van deze armoede heel duidelijk. Het ontbreekt aan materialen of winnaars van departementale competities kunnen niet door naar de landelijke competities omdat er geen geld is om te reizen. Het meest alarmerend is echter de situatie voor gehandicapten. Kinderen/ jongeren met een handicap worden aan hun lot overgelaten door de gezondheidsautoriteiten in Nicaragua. Ook ouders hebben vaak niet voldoende tijd, geld en capaciteit om hun kinderen goed te begeleiden.
 
Sport is belangrijk voor iedereen, dus ook voor gehandicapte jongeren. De SIS wil met dit project jongeren uit Den Haag laten ervaren dat sport voor veel jongeren uit hun zusterstad niet zo vanzelfsprekend is en zeker niet voor jongeren met een beperking. De SIS wil deze jongeren bewust maken van de sociale kant die sport heeft en die jongeren met een beperking in Juigalpa vaak missen. Ze wil de deelnemers aan dit project laten ervaren hoe het is voor jongeren in Juigalpa om met een beperking te leven en hoe zij hun steentje kunnen bijdragen om gehandicaptensport in Juigalpa op de kaart te zetten, mogelijkheden creëren om tot integratie van deze jongeren te komen.

 

Taken vrijwilligers sportproject
– De Nederlandse jongeren schrijven voor vertrek gezamenlijk (onder begeleiding) een plan hoe zij
denken gehandicaptensport in Juigalpa te stimuleren/op de kaart te zetten;
– Tijdens het verblijf in Nicaragua organiseren de jongeren in ieder geval een groot sportevenement in Juigalpa waarbij de gehandicapte jongeren uit Juigalpa centraal staan. Tijdens dit sportevenement zal iedereen (ook de mensen zonder beperking) gaan sporten met een beperking om te ervaren hoe dat is.
– De jongeren betalen per persoon € 500,- eigen bijdrage en halen daarnaast voor het einde van het jaar € 1000,- pp sponsorgeld op voor het project en voor de bouw van sportfaciliteiten voor (gehandicapte) sporters in Juigalpa;
– De jongeren nemen deel aan 3 bijeenkomsten ter voorbereiding op de uitwisseling naar Nicaragua;
– De jongeren worden t/m 31 december 2008 ambassadeur van de stedenband en nemen deel aan activiteiten voor het project na de uitwisseling (het geven van presentaties/interviews over (je ervaring van) het project. Iedere deelnemer vertelt na terugkomst op een directe manier (dus face to face) zijn/haar ervaring aan minimaal 150 mensen;
– De jongeren informeren de achterban via een weblog;

Wat biedt de Stedenband?
– ervaring met het werken en leven in een ontwikkelingsland;
– ondersteuning bij draagvlak- en sponsoractiviteiten;
– ervaring met het organiseren van activiteiten met andere jongeren/ in een groep;
– ervaring met samenwerken met jongeren uit een andere cultuur;
– ervaring met het opzetten van een campagne;
– trainingen ter voorbereiding op de uitwisseling (cultuur, gehandicaptensport, draagvlakversterking);
– een bijzondere reis naar Nicaragua (3 weken);

Jouw Profiel
– je bent niet ouder dan 29 jaar;
– je hebt affiniteit met werken met jongerenculturen, sport en gehandicaptenzorg;
– je hebt affiniteit met vraagstukken op het gebied van ontwikkelingssamenwerking;
– je hebt affiniteit met organiseren en/of communicatie;
– je bent zeer gemotiveerd om iets te willen doen om gehandicaptensport in Nicaragua op de kaart te zetten;
– je staat open voor andere culturen en bent flexibel;
– Je bent gemotiveerd om sponsorgeld op te halen voor Nicaragua;

Reageren:
Voor meer informatie kun je contact opnemen met de SIS, Lauri Vlek: telefoonnummer 070-3630688 (ma t/m do) of mail naar info@sisdenhaag.nl.

www.sisdenhaag.nl

 

 

oneworld logo 2

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief