Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Dat is nogal een ambitie. Gaan we dat op het gebied van vis redden?

 

“We moeten helaas vaststellen dat het met veel vissoorten niet goed gaat. Maar ik zie wel lichtpuntjes. Met schol en tong in de Noordzee gaat het bijvoorbeeld beter sinds ze verantwoord worden beheerd. Daar liggen kansen.”

 

Gaat u vissers helpen om verantwoord te vissen?

 

“Dat doen we al. Behalve dat we de visserijsector adviseren, stimuleren we vissers ook om over te stappen op verantwoorde vismethodes. Per 1 september open ik een regeling voor vissers die hun werkwijze willen aanpassen om een duurzaam keurmerk zoals het MSC te krijgen. Ik heb daar 1 miljoen euro voor beschikbaar.”

staatsieportret_verburg2
Gerda Verburg Foto: Min. LNV

 

U bent onlangs in Thailand en Vietnam geweest om het onder andere over duurzame vis te hebben. Kan Nederland vissers in ontwikkelingslanden steunen bij het verduurzamen van hun werkwijze?

 

 

“Alle kennis die we hebben, van waterzuiveringinstallaties tot duurzaam visvoer willen we graag delen. Maar er zit ook een andere kant aan. Als het om viskweek gaat is een land als Vietnam veel verder dan Nederland. We kunnen dus ook iets van hun kennis leren.”

 

Is het gezien de dramatische cijfers over de visstand geen tijd voor drastische maatregelen. Waarom verbiedt u niet gewoon alle niet duurzame vis?

 

“Het heeft geen zin om zomaar gebieden op zee te sluiten. We zullen het moeten hebben van nieuwe vismethodes waarbij minder bijvangst is en waar meerjarige beheerplannen wordt gewerkt. Wel ga ik van 1 september tot 1 december de palingvangst verbieden zodat de aalstand zich kan herstellen. Verder heeft het CBL, de brancheorganisatie van supermarkten aangekondigd in 2010 alleen nog maar duurzame vis in de schappen te willen hebben. Dat is een cruciale stap die veel effect gaat hebben.”

 

Kunt u consumenten aansporen om voor duurzame vis te kiezen?

 

“Vanaf 2010 ligt er dus, als het goed is in veel supermarkten, alleen nog duurzame vis. Verder is er goede voorlichting en marketing nodig om eerlijke vis bij consumenten onder de aandacht te brengen. In oktober start ik een platform over de verduurzaming van de voedselketen waar daar ook aandacht voor is. Ik geloof echt dat consumenten uiteindelijk voor kwaliteit zullen kiezen.”

 

Bezwijkt u zelf wel eens voor de verleiding van een broodje paling?

 

“Ik ben gek op vis en af en toe kan ook ik die verleiding niet weerstaan. Ik heb wel de eis dat alles wat er bij ons in de kantine van het ministerie komt duurzaam is. Door je eetgedrag kun je een bijdrage leveren aan de verduurzaming. Wie bewust eet kan drie keer per dag iets goeds doen.”

 

Over de auteur

Marianne Wilschut is een Nederlandse journalist. Ze schrijft onder andere voor Trouw en OneWorld.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief