Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Ze was ongetwijfeld ingehuurd door de rivaal van Imran Khan, ex-premier Nawaz Sharif, die één dag ervoor door het hoogste gerechtshof wegens corruptie op non actief was gesteld., zo werd gezegd. Want het moment waarop ze haar aftreden bekend maakte, was wel erg verdacht vond men. Een journalist wist te melden dat hij haar in het geheim met een vooraanstaand lid van Sharifs partij had gezien. Het was Imran Khan geweest die corruptie bij de Pakistaanse justitie melde. Sharif gebruikt Ayesha nu volgens deze complotdenkers om wraak op Imran Khan te nemen. Ze doet dat in ruil voor een hogere plek in de partij van Sharif en speelt het spelletje mee.

Trouwen

Een andere verslaggever schreef dat ze onlangs met haar vader en broer bij het huis van Khan had aangebeld. Haar vader zou hem recht op de man hebben afgevraagd wat hij van zijn dochter wilde. Als hij het bed met haar wilde delen, moest hij eerst met haar trouwen. Trouwen! Waarom zou Khan met haar willen trouwen? Een commentator weet te melden dat de vrouwen bij Imran Khan dagelijks in een rij voor zijn deur staan. Ze willen allemaal zo graag met hem naar bed. Roddels afkomstig uit de tribale gebieden, van Waziristan, waar seks voor het huwelijk voor iedere vrouw streng verboden is. Ayesha verzon het hele verhaal in de hoop dat de meest begeerde vrijgezel van Pakistan haar tot zijn vrouw zou nemen.

De levensloop van Ayesha stond in alle kranten. Ze was op school al een ‘haaibaai’. Stond altijd vooraan. Wist met haar schoonheid mannen om haar vinger te winden. Droeg haar sluier altijd heel losjes en sexy om vooral ieder baantje te krijgen. De jonge vrouw uit Waziristan maakte een bliksemcarrière van beginnende reporter tot politicus van Imran Khan’s partij. Ze was wel erg luid, uitgesproken en stoer. Oh ja, die zetel in het parlement had ze niet omdat ze was verkozen, maar omdat er in Pakistan nu eenmaal een aantal zetels naar minderheden, zoals vrouwen, moet gaan.

Waardigheid? Waar haalde Ayesha het recht vandaan om over waardigheid te praten. Kranten drukten foto’s van haar zus Maria Toorpakai Wazir af, in een shirt en korte broek. Maria speelt squash op topniveau. Hoe haalt deze vrouw uit de conservatieve gebieden waar vrouwen in boerka’s lopen het in haar hoofd om bijna naakt voor de camera’s van de wereld rond te rennen? Waar zijn haar waarden, haar normen en haar waardigheid?

Slechts weinig vrouwen nemen het in Pakistan voor Ayesha op, met argumenten als: de ongewenste intimiteiten duurden drie jaar, waarom maakte ze dit dan niet eerder bekend? Kon ze de sms’jes van Khan niet even naar de journalisten sturen? Onder zware druk heeft Ayesha haar telefoon laten zien aan Hamid Mir, een van de meest gerenommeerde journalisten van Pakistan, die de berichtgeving van Imran Khan bevestigde. Ayesha wil niet dat de media beslissen maar dat de rechter beoordeelt of Khan met zijn sms’jes buiten zijn boekje is gegaan.

Waar zijn de vrouwenorganisaties? Hun rapporten liegen er niet om. Tussen 2008 en 2010 rapporteerden 24.119 vrouwen geweldszaken bij de politie. Voordat een vrouw in Pakistan die moed heeft, moet de zaak al flink zijn geëscaleerd. De dader, maar ook haar omgeving, zal er alles aan doen haar tegen te houden. ‘De vuile was hang je niet buiten.’ Slechts 520 klachten werden serieus genomen.

Zelfmoord

Is Pakistan de zelfmoord van sportvrouw Haleema Rafique alweer vergeten? Twee jaar geleden benam ze zichzelf het leven door gif te drinken. Tijdens een televisieprogramma had ze de voorzitter van haar sportclub openlijk beschuldigd van ongewenste seksuele intimiteiten. Ze was niet de enige vrouw die door hem was lastig gevallen. In de pers kreeg ze dezelfde behandeling als Ayesha nu ten deel valt: ze had er vast zelf om gevraagd. Het innemen van gif was een laatste wanhoopsdaad.

Of wat is er gebeurd met de klacht van een stewardess in dienst van de PIA, de Pakistaanse luchtvaartmaatschappij? De Daewoo gastvrouw in de bus die werd ontvoerd en vervolgens verkracht? De media rapporteerden 7.733 geweldszaken tegen vrouwen in 2013; 1.516 waren er vermoord, 472 gedood om de ‘eer’ van de familie te redden. 68% van de meisjes in Pakistan staat op scholen en universiteiten bloot aan ongewenst seksueel gedrag van onderwijzers en studenten.

Playboy

Volgens radiomanager Anila Ansari is er geen vrouw in Pakistan die nooit in haar leven seksueel is belaagd. Ze vertelt hoe ze als kind op een drukke markt plotseling een vinger van een man in haar anus voelde. “Heel gebruikelijk gedrag van mannen”, vertelt ze tijdens een uitzending waarin ze mannen oproept vrouwen te respecteren. Ze is een campagne tegen ongewenste intimiteiten begonnen in haar land. Voelt zij zich serieus genomen in haar werk? “Niet echt”, meldt ze. De meeste mensen die reageren zijn mannen die schreeuwen dat vrouwen er in Pakistan zelf om vragen. Als je als vrouw gerespecteerd wilt worden, kom je je huis niet uit, werk je niet, heb je je familie en man te bedienen.

Ayesha Gulalai is aan alle kanten haar boekje te buiten gegaan. Ze had haar grote mond moeten houden. Iedereen kent het playboyverleden van nationale cricketster Imran Khan. En wat is er mis met zulk gedrag? Een echte man laat zich graag omringen door mooie vrouwen. De Maria’s zitten thuis. Maar zo niet Ayesha: ze weigert haar zetel in het parlement op te geven. Ze wil graag blijven vechten voor de rechten van vrouwen in Pakistan.

Over de auteur

Wilma van der Maten woont in Jakarta en werkt als freelance journalist voor onder andere OneWorld, het Parool, DPD, VPRO, VRT en Elsevier.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500