Van Wim-Alex naar Thailand en weer terug

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Er is het Koningslied, Bertha 38, maar ook de inhuldigingsvlag. Is die ook reden voor ophef? OneWorld volgt hem van Indonesië en China via Thailand weer terug naar Nederland.

De inhuldigingsvlaggen worden gemaakt door de Faber Group. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het maken van promotionele textiele producten als: vlaggen, spandoeken, evenementendoeken en parasols. De klanten van het bedrijf variëren van multinationals als Heineken en Unilever tot particulieren en overheden. Het bedrijf heeft voglens directeur Huib Faber inmiddels al meer dan 10.000 inhuldigingsvlag geproduceerd.

Polyester
De inhuldigingsvlag is gemaakt van 100% polyester. Waarom? Polyester is gemakkelijk te verven. En het neemt gemakkelijker verf op dan materialen als katoen en wol en het stoot water af.Maar dit 100% polyester is geen recyclebaar polyester. Want: ‘Dit is wel overwogen, maar recyclebaar plastic is niet goed te bedrukken omdat de stof niet goed wit is’, zegt Faber. Volgens hem komen de kleuren niet goed uit op gerecyclede polyester. Om het polyester te bleken zou meer belastend voor het milieu zijn dan het witte polyester te gebruiken.

Thailand
Om een zo laag mogelijke prijs aan te blijven bieden, zit de totale productie van witte polyester doek tot inhuldigingsvlag met koord in Thailand. In één fabriek vindt de hele productie plaats. Het polyester komt vanuit het naburige bedrijf Chinese PNT Group blanco binnen. In de fabriek van Faber Flags Asia wordt het voorbereid voor de druk, bedrukt, gewassen en gedroogd.

Verf
Dat bedrukken, hoe zit dat? Faber: “De verf is op waterbasis en komt van het bedrijf AKZO Nobel. Dit is een Nederlands bedrijf met acht fabrieken over de hele wereld.” De verf wordt vanuit Indonesië, via China naar Thailand geëxporteerd. Volgens Faber is de verf niet erg chemish. Na de bedrukking wordt het overtollige vervuilde water meerdere malen gefilterd voordat het geloosd wordt.

AKZO Nobel is bekend van haar geneesmiddelen, chemicaliën en coatings. Het bedrijf stond in 2012 op nummer 4 binnen de sector chemie in de Dow Jones Sustainability Index. Het behaalde 93 procent van de mogelijke punten. In 2012 verminderde AKZO Nobel haar ecologische voetafdruk met 10 procent. 

On-Nederlands
De bedrukking van de vlag is duurzaam, voor zo ver dat kan. Maar het stofje is niet erg milieu-vriendelijk. Voordat de vlag hier in de stokken is gehesen, heeft het een hele wereldreis gemaakt.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons