Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Nederlandse consumenten verspillen gemiddeld per persoon jaarlijks ruim 50 kilo eetbaar voedsel. Samen gooien we 2,4 miljard euro per jaar weg, of 80 warme maaltijden per persoon. Op Wereldvoedseldag, 16 oktober, wordt aan deze verspilling extra aandacht besteed. Waarom gooien we steeds meer eten weg?

De documentaire Taste the Waste laat niet alleen zien hoe voedselverspilling wereldwijd plaats vindt, maar ook wat we er aan kunnen doen. De Boeddhistische omroep zendt Taste the Waste zaterdag om 9.30 uur en zondag 17 oktober, om 23.00 uit. Ook op Holland Doc is de documentaire te bekijken. 

Lees meer over voedsel, honger, fairtrade en bio in het
OneWorld dossier Eerlijk eten

Bioscoop
Zaterdagmiddag 16 oktober, vindt het gratis filmevenement Minder Afval, Minder Honger plaats in zes steden in het land. Er draaien filmcollages van thematische (korte) films en documentaire-fragmenten, met aansluitend een debat over de relatie tussen voedselverspilling en wereldhonger. De middag wordt afgesloten met de premières van de nieuwe commercial van Fair Food, een korte documentaire van de Wemos Foundation en de documentaire Taste the Waste.

Holland Doc
Op het digitale televisiekanaal HollandDoc is het wereldvoedselweek, met programma’s behalve Taste the Waste (2010) ook de documentaires Uitgevist (2009) en We feed the world (2005), de Tegenlicht uitzending De toekomst van ons voedsel: landbouw of laboratorium?, de Milieustrijders van Metropolis over freegans die hun voedsel uit de vuilnisbakken van de supermarkten halen, Noorderlicht over Gouden rijst, genetisch goud? en Labyrinth met Vlees van de toekomst, over dierloos vlees.

Dumpster diving
Door slimmer boodschappen te doen, slimmer te koken en te bewaren kan veel voedselverspilling voorkomen worden. Het Voedingscentrum en Milieu Centraal zijn een gezamenlijke campagne gestart om hiervoor aandacht te vragen. Op de site ‘Eten is om op te eten’ kun je een weggooitest doen: hoeveel voedsel belandt er bij jou in de kliko?

Wie juist voedsel uit de vuilnisbak haalt, doet aan dumpster diving: de container induiken. Volgens de freegans uit de Metropolis aflevering kan een derde van de inwoners van New York leven van al het voedsel dat er wordt weggegooid.
"Ik eet liever uit de vuilnisbak dan dat ik biologisch eten koop", legt een Duitse dumpster dive-ster uit in Taste the Waste. "Wat er al is, moeten we zo goed mogelijk gebruiken." In de documentaire zien we ook enthousiaste New Yorkers die dakmoestuinen aanleggen, en een imker die zijn bijenkorven in hartje Manhattan op de daken zet.

Afvalshow
Op Nederland 2 wordt de voedselweek afgesloten met De Afvalshow, op zondag 24 oktober gepresenteerd door Bas Westerweel. Met als gast onder meer Arie Boomsma, die in Nederland ambassadeur is voor het voedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP)

Bekijk de Taste the Waste – Trailer van bosrtv op Vimeo:

Honger
Hoe ernstig is het intussen met de honger in de wereld gesteld? Op deze kaart zie je een overzicht van de Global Hunger Index (GHI) 2010, van het International Food Policy Research Institute (IFPRI). In Congo wordt het meeste honger geleden, en in 29 landen is de situatie alarmerend of zelfs extreem alarmerend.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief