UNHCR: Meer dan 35 miljoen mensen op de vlucht

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Eind vorig jaar waren er wereldwijd 35 miljoen mensen op de vlucht, 15 procent meer dan het jaar ervoor. Het is het tweede jaar op rij dat het aantal vluchtelingen toeneemt. Hoge commissaris voor de vluchtelingen Antonio Guterres noemt de situatie 'zorgwekkend'. Tussen 2001 en 2005 was het aantal mensen dat op de vlucht was, juist gedaald, omdat mensen terugkeerden naar hun thuisland. Dit gold vooral landen als Afghanistan, Sierra Leone, Liberia en Angola.

Definitie vluchteling:
Volgens de definitie van het Vluchtelingen-verdrag van de Verenigde Naties uit 1951, is een vluchteling iemand die vervolging te vrezen heeft vanwege zijn ras, godsdienst of politieke overtuiging, of omdat hij/zij tot een bepaalde sociale groep behoort of een bepaalde nationaliteit heeft. Klimaat en honger zijn (nog) niet in deze definitie opgenomen.

Nieuwe vormen van migratie
Volgens Guterres zal de 21e eeuw gekenmerkt worden door mensen die vanwege heftige conflicten huis en haard moeten verlaten. Toch zijn het niet alleen conflicten die zorgen dat mensen wegvluchten. Klimaatverandering en de stijgende voedselprijzen zijn ook oorzaken voor de instabiliteit, waardoor nieuwe patronen van gedwongen migratie zijn ontstaan.

Zo is berekend dat alleen al India en Bangladesh als gevolg van de stijging van de zeespiegel met zulke ernstige overstromingen te maken zullen krijgen, dat binnen 30 jaar zo`n 40 miljoen mensen uit hun huis zullen drijven. Hoewel de UNHCR aan de bel trekt over klimaatverandering en de stijgende voedselprijzen, heeft de VN-organisatie dit type vluchteling nog niet in haar berekeningen opgenomen.

Afghaanse vluchteling in Iran
Afghaanse vluchteling in Iran      foto:CC

Het  rapport vermeldt dat Afghanen (drie miljoen, voornamelijk in Pakistan en Iran) en Irakezen (rond de twee miljoen, voornamelijk in Syrië en Jordanie), samen bijna verantwoordelijk zijn voor de helft van alle vluchtelingen die onder UNHCR`s zorg staan. Zij worden gevolgd door Colombianen (552.000), Sudanezen (523.000) en Somaliërs (457.000).

Irak, Soedan en Colombia
Door het sektarisch geweld in Irak en het grote gebrek aan een passende politieke oplossing is het aantal gedwongen vluchtelingen drastisch gestegen. De mensen moeten uitwijken naar naburige landen, waardoor ook daar onrust ontstaat.

Grootte vluchtelingenpopulatie
De grootste vluchtelingenkampen in de wereld. Bron UNHCR

vluchtelingen uit darfur
Darfur                             foto:CC

In Soedan zijn 2.5 miljoen mensen op de vlucht geslagen en zijn al meer dan 300.000 mensen gedood. De overheid wordt ervan beschuldigd op brute wijze op te treden door janjaweed milities op haar eigen bevolking af te sturen. De onrust is ook overgewaaid naar buurlanden Tjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek.

In het rapport staat dat in Colombia, waar de overheid al decennia lang tegen linkse guerrilla bewegingen strijdt, al meer dan 3 miljoen mensen hun huis hebben verlaten, en meer dan 552.000 over de grens zijn gevlucht voor het aanhoudende geweld.

LEAD Technologies Inc. V1.01
jonge vluchteling voor kamp              foto:CC

Asielaanvragen
De landen Pakistan, S
yrië, Iran, Duitsland en Jordanië namen de meeste vluchtelingen op. UNHCR vermeld dat 647.000 asielaanvragen zijn geregistreerd in 2007, een toename van 5% ten opzichte van 2006. De meest populaire bestemmingen voor asielzoekers zijn de de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Zweden, Frankrijk, Enge-land, Canada en Griekenland.

Een lichtpuntje in alle misère; rond de 2.8 miljoen mensen konden vorig jaar veilig naar hun eigen huis terugkeren.

Tijdelijk of voor altijd?

Iemand die moet vluchten heeft misschien maar een uur de tijd om zijn hebben en houden te pakken maar kan vervolgens jarenlang in een vluchtelingenkamp zitten. De Palestijnen zitten al zestig jaar in vluchtelingenkampen, Afghanen die gevlucht zijn voor de Russische invasie in 1979 zitten nog steeds in noordwest Pakistan en in Kenia zitten al sinds 1992 vluchtelingen uit Soedan en Somalië. Vluchtelingenkampen worden nieuwe steden met markten, ziekenhuizen, scholen en zelfs begraafplaatsen.

 

Kijk hieronder naar de videoboodschap van Angelina Jolie, de ambassadrice van de UNHCR, Angelina Jolie, voor Wereld Vluchtelingen Dag!


Bekijk ook het filmpje van Koefnoen over de klimaatvluchteling.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons