Turkse vrouwen zijn bemoeienis met kledingstijl zat

In verschillende Turkse steden demonstreren vrouwen tegen de toenemende intimidatie in het publieke leven vanwege hun kledingstijl. Onder de protesten gaat een dieper geworteld protest schuil tegen de huidige staat van Turkije. Afgelopen zondag kwamen vrouwen in Istanbul bijeen om te praten over de oprichting van een vrouwenraad.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Op een zonovergoten zondagmiddag verzamelden tweehonderd vrouwen zich in het Maçka Demokrasi Parkı om te praten over een vervolg op de mars in Istanbul. Vorige week betoogden duizenden vrouwen in de straten van Kadikoy, aan de Aziatische kant van de stad.

Baas in eigen outfit

De ‘Don’t mess with my outfit’ beweging startte twee weken geleden. Via sociale media bereikte het evenement in no time duizenden vrouwen. De boodschap van de vrouwen is helder: bemoei je niet met mijn kleding, ongeacht of dat nu een korte broek of hoofddoek is.

Schaam je je niet om je zo te kleden tijdens Ramadan?

Aanleiding voor de beweging zijn toenemende reacties vanuit de samenleving op de manier waarop Turkse vrouwen zich kleden in het publieke leven. Ook neemt geweld tegen vrouwen toe. Zo werd Asena Melisa Saglam in de bus aangesproken op het dragen van een korte broek. “Schaam je je niet om je zo te kleden tijdens Ramadan?” zei een man, terwijl hij haar sloeg. Het filmpje van dit incident ging deze zomer viral in Turkije. Een andere vrouw, Canan Kaymakci, werd in de straten van Istanbul lastiggevallen door een man die vond dat ze uitdagende kleding droeg, en die haar zei dat ze voorzichtig moest zijn omdat ze mannen zo in de verleiding bracht.

Intersectionele beweging

De mars in Kadikoy slaagde erin een diverse groep vrouwen aan te trekken. Zo waren er gesluierde vrouwen die protesteerden tegen de kritiek op hun hoofddoek. “Bemoei je niet met mijn hoofddoek, shorts, outfits”, lezen de posters tijdens de protesten. Ook waren er LHBT-vlaggen te zien.
De bijeenkomst in het park gisteren weerspiegelt deze diversiteit niet direct. De groep van tweehonderd vrouwen (plus een enkele man) bestaat voor het grootste gedeelte uit gelijkgestemde vrouwen. Hatice, een van de spreeksters, zegt dat ze het jammer vindt dat ze deze zondagmiddag niemand met een hoofddoek ziet. “We moeten nadenken hoe we zorgen voor een inclusieve beweging, waar we alle vrouwen uit de samenleving bij betrekken.”

‘Aardbeving binnen seculier Turkije’

Özden Öz, een van de initiatiefnemers van de bijeenkomsten, benadrukt het belang van een intersectionele aanpak. “De op te richten Women’s Council moet boven politieke partijen en groeperingen uitstijgen, zodat we doelgericht kunnen werken aan gemeenschappelijke problemen.” Ze benadrukt het belang van een seculier Turkije, die volgens haar de beste bescherming van vrouwenrechten biedt.

Ook religieuze vrouwen moeten inzien dat een seculier Turkije belangrijk is voor vrouwenrechten

Tijdens de bijeenkomst halen de spreeksters recente gebeurtenissen aan die volgens hen een bedreiging vormen voor de seculiere staat van Turkije. Zo liet Erdogan de evolutietheorie uit de schoolboeken halen. Daarnaast ligt er een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt dat moefti’s voortaan een wettelijk huwelijk kunnen voltrekken. Volgens Hatice raakt dit het hart van de seculiere samenleving. Beide ontwikkelingen noemt ze een “aardbeving binnen seculier Turkije.” Het levert haar groot applaus op. Een van de spandoeken meldt: “Mufti, mind your own business. Don’t get involved in our lives.” Volgens Hatice moeten ook religieuze vrouwen inzien dat een seculier Turkije de beste bescherming van vrouwenrechten biw.

Een helder gemeenschappelijk statement – bemoei je niet met mijn outfit – overbrugde tijdens de mars in Kadikoy de verschillen tussen de demonstranten. De vervolgbijeenkomst in Maçka Demokrasi Parkı laat echter zien dat bij het uitkristalliseren van de onderliggende problematiek politieke verschillen zichtbaar worden. De belangrijkste uitdaging voor de op te richten vrouwenraad lijkt voorlopig vrouwen uit verschillende groeperingen aan zich te binden, om zo overstijgende thema’s rondom vrouwenrechten en veiligheid aan de kaak te stellen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons