Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De FAO, de VN-organisatie voor voedsel en landbouw, organiseerde in 1979 de eerste Wereldvoedseldag om aandacht te vragen voor honger en ondervoeding in de wereld. In de decennia die volgden is Wereldvoedseldag wereldwijd gevierd in steden, dorpen, universiteiten, en last but not least in de kerken. Naarmate de condities die de honger intensiveren, is het van vitaal belang creatieve en constructieve wegen te vinden om de mensen te betrekken bij de enorme uitdagingen om een wereldbevolking van 7 miljard te voeden op een eerlijke, duurzame en gezonde manier.

Zou het lukken om op 16 oktober 2013 overal in de wereld op dezelfde dag, om het maar op zijn Amerikaans te zeggen, een ‘global community sing’ te doen plaatsvinden? Verleden jaar heeft het www.iatp.org het concept van community singing over ‘food’ in Minneapolis uitgeprobeerd. Er was grote belangstelling van ngo’s, overheden, koren en buurtorganisaties. Het model is simpel: Nodig mensen uit om op een centrale plek, een park. Zorg voor muziek en songteksten over voedsel, voedselproductie, het bereiden van voedsel en het eten van voedsel.

Er waren zelfs songteksten op braille aanwezig en met de hulp van enkele songleaders, zijn ze gewoon begonnen te zingen, er werd gepicknickt en er werden zelfs allerlei liederen door het publiek aangedragen. Het was een mooie middag.

Ik pleit voor een Global World Food Day Sing.

Een wereldwijd te hanteren eenvoudig model, toegankelijk voor iedereen en overal, maakt het mogelijk aan te sluiten bij lokale culturele gewoontes, terwijl je wel onderdeel bent van een ‘global event’. Mensen over de hele wereld tonen hun commitment om honger de wereld uit te helpen door samen met familie, vrienden en de lokale gemeenschap te zingen. Het moet een song worden, die een eerbetoon is aan de boeren en landarbeiders ‘around the planet’.

Een opdracht voor de Youth Food Movement…?

Ik denk graag mee.

Arie van den Brand is oud Tweede Kamerlid voor GroenLinks en president van de Groupe de Bruges

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500