Toch kolen- en kerncentrales vanwege energiebehoefte

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het nieuwe kabinet blaakt van milieubewustzijn. Het wil jaarlijks 2 procent energie besparen, stimuleert milieuvriendelijke producten en zet in op een sterke toename van duurzame energie, zoals windmolens.

Toch maakte het kabinet vrijdag bekend dat het vijf locaties gaat onderzoeken op geschiktheid voor kerncentrales. Nu stoten deze geen CO2 uit, maar ze produceren wel kernafval dat 240.000 jaar radioactief blijft en waar nog geen goede oplossing voor bestaat.

Kolencentrales daarentegen stoten wel CO2 uit. Die wetenschap weerhield milieuminister Cramer er eind juni echter niet van om vijf vergunningen te verstrekken voor de bouw van kolencentrales in Rijnmond (Zuid-Holland) en Eemshaven (Groningen).

In Nederland staan al acht kolencentrales. Hiermee wordt 17 prNL landschapocent van de energiebehoefte gedekt. De nieuwe centrales vervangen deels oude centrales, deels geïmporteerde elektriciteit afkomstig van zeer vervuilende bruinkoolcentrales of kerncentrales. "Liever heb ik natuurlijk geen nieuwe kolencentrales, maar we kunnen onze energiebehoefte nog niet invullen met alleen duurzame bronnen", aldus Cramer.

Greenpeace denkt daar heel anders over. Volgens de milieuorganisatie is de bouw van kolencentrales 'volkomen overbodig' en kan het licht in Nederland blijven branden door energiebesparing en schone energie. Ook oppositiepartij GroenLinks vindt de extra centrales 'onacceptabel'.

Wim Gilijamse, lector Duurzame Energievoorziening bij Saxion Hogescholen, begrijpt de bezorgdheid wel. "De doelstelling om de CO2-uitstoot terug te dringen, is door die centrales moeilijk haalbaar. Als de elektriciteitssector meer vervuilingsrechten krijgt, moeten de transport- en industriesector de broekriem aanhalen", stelt hij. "Dat zou betekenen dat je je huis niet kunt verwarmen of dat je minder vaak de auto kunt pakken."

De vraag is echter of de zo gevreesde CO2-brakers daadwerkelijk gebouwd zullen worden. Het energielandschap ziet er anders uit dan vier jaar terug, toen de vergunningen werden aangevraagd. Nederland wil nu een jaarlijkse energiebesparing van 2 procent. In 2020 moet 20 procent van de energie duurzaam worden opgewekt. Daarbij komt dat de CO2-uitstoot na 2012 duurder wordt. "De energie-exploitant laat het wel uit zijn hoofd een kolencentrale te bouwen", verwacht Gilijamse. "Het kabinet moet daarom met een krachtig geluid komen en dat is iets anders dan zeggen: er gaan dingen veranderen."

De minister ziet de oplossing in nieuwe kolencentrales die uitgerust zijn met opslagcapaciteit voor CO2. Deze techniek is weliswaar nog niet helemaal ontwikkeld, maar voor Cramer staat buiten kijf dat de nieuwe centrales ermee uitgerust worden.

Lees verder bij Trouw

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons