Thorium de toekomst?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Kerncentrales zijn gevreesd, na het ongeluk in het Japanse Fukushima zijn vele landen wantrouwend. Veel aandacht dus voor andere energiebronnen, zoals bijvoorbeeld het element thorium wat gebruikt kan worden als alternatief voor uranium. Thorium is te vinden in zwart zand wat in vele landen gewonnen kan worden, het is minder radioactief dan uranium en blijft ook minder lang gevaarlijk. Bovendien is bij thorium de kans op kernsmelting heel klein, een ramp zoals in Japan staat dus niet in de lijn der verwachting.

De toekomst
China ziet wel toekomst in thorium, zij beweren over 10 jaar de eerste reactor in gebruik te nemen. China ziet thorium vooral als alternatief omdat kernenergie schijnt te helpen in de strijd tegen CO2-uitstoot. Het land kampt al jaren met zware smog en een kerncentrale zou de luchtkwaliteit verbeteren beweren voorstanders.

Thorium is er nog niet
Maar meer onderzoek is nodig voordat de eerste thoriumcentrale gebouwd wordt. Onduidelijkheid bestaat over hoe rendabel een thoriumcentrale is, maar ook hoe het precies zit met de veiligheid. Bovendien is er nog maar weinig bekend over de gesmolten zoutreactor, de enige reactor die op thorium kan draaien. Zo is er meer onderzoek nodig naar de chemie van het zout en de levensduur van de andere materialen. Binnenkort dus nog geen thoriumcentrale op de hoek van de straat, voor ze echt in gebruik worden genomen zijn we waarschijnlijk 30 a 40 jaar verder.

Lees hier het hele artikel.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons