Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Achtergrondinformatie conflict

Tamil guerrilla’s vochten drie decennia lang (1983-2009) in een gruwelijke burgeroorlog tegen het leger van Sri Lanka. Ze streden voor een onafhankelijke Tamilstaat in het Noorden van Sri Lanka. Deze oorlog verwoestte de economie, maar in het bijzonder de visserijsector. In deze door oorlog aangetaste gebieden was maar liefst een kwart van de bevolking afhankelijk van de visserijsector. Visserijfamilies zijn herhaaldelijk verplaatst en commercieel vissen was grotendeels beperkt of verboden vanwege veiligheidsredenen.

Het Sri Lankaanse leger versloeg de ‘vrijheidsstrijders’ in 2009. De vissers pakten hun werk hierna weer op, maar liepen tegen andere problemen aan. 2000 vissersboten uit de Indiase staat Tamil Nadu, schrobnetvissersboten om precies te zijn, hadden tijdens de burgeroorlog kans gezien om steeds meer op Sri Lankaanse wateren te werk te gaan. Hun ligplaats is in dat kleine strookje zee dat de twee landen van elkaar scheidt. Het tweede probleem is dat het nieuwe regime erg autoritair bleek. De belangen van etnische minderheden op het eiland werden hardhandig ondermijnd en onderdrukt. De consequenties voor de 30.000 Tamil vissers in het noorden van het land waren destructief.

Joeri Scholtens (Universiteit van Amsterdam) was anderhalf jaar in Sri Lanka om een langdurig visserijconflict tussen Sri Lanka en India te onderzoeken. Scholtens wilde zijn PhD-onderzoek toegankelijk maken voor een groter publiek. Hij vroeg Laura Eggens om een deel van zijn bevindingen in een visueel verhaal te vangen. Zijn veldwerk onderzoek is onderdeel van het CoCooN programma van NWO.  

Over de auteur

Charlotte Ehrhardt (1991) is stagiaire bij Kaleidos Research, hét onderzoeksbureau op het terrein van mondiale vraagstukken. Ze behaalde …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500