Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De Center for Naval Analyses Military Advisory Board is een Amerikaanse eliteraad van zestien voormalige drie- en viersterrengeneraals en admiraals die raadgevingen formuleert rond de nationale veiligheid van de VS. In een nieuw rapport over de gevolgen van de klimaatverandering scherpt de raad waarschuwingen voor de Amerikaanse nationale veiligheid aan.

Het vooruitzicht van een ijsvrije Noordpool zorgt voor veel nervositeit

De auteurs sommen een brede waaier aan gevolgen op, waaronder extreem weer in Afrika, Azië en het Midden-Oosten. Droogte en overstromingen kunnen in die regio's leiden tot voedseltekorten, verwoestijning, kusterosie en volksverhuizingen, stuk voor stuk oorzaken voor instabiliteit. In regio's als Oost-India, Bangladesh en de Mekondelta bedreigt de stijgende zeespiegel de voedselvoorziening. De bevolkingsgroepen in dergelijke regio's worden zo nog kwetsbaarder voor extremistische invloeden, schrijven de auteurs.

De generaals-in-rust waarschuwen met name voor de ontwikkelingen in het Noordpoolgebied, die veel sneller en diepgaander zijn dan voorzien. Het vooruitzicht van een ijsvrije Noordpool tegen het midden van deze eeuw zorgt voor heel wat nervositeit bij wereldmachten als Rusland en China, die azen op de scheepvaartroutes en de onontgonnen rijkdommen in het gebied.

Kerry
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry liet al weten dat het rapport van de generaals invloed zal hebben op het Amerikaanse buitelandbeleid. "Stammen vechten nu al dodelijke conflicten uit over water", zei hij. "Beeld je in wat er gebeurt als er een massale verhuizing plaatsvindt, de Nijl uitdroogt, of de grote rivieren in China en India. De inlichtingengemeenschap neemt dit ernstig."

Ook het Pentagon heeft al gereageerd. "Dit ministerie is het er zeker mee eens dat de klimaatverandering een impact heeft op onze nationale veiligheid", zei een woordvoerder in een verklaring. "Door de groeiende instabiliteit in de wereld, het toegankelijk worden van de Noordpool, de stijgende zeespiegel en een hoger springtij rond onze installaties aan de kust".

In maart trok het Pentagon zelf ook al een link tussen de klimaatverandering en groeiend terrorisme in het Quadrennial Defense Review, een rapport dat de militaire doctrine vastlegt en doelstellingen en bedreigingen identificeert.

Beeld: CC Flickr / Tim Webb

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief