Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Waarom op de WOL stemmen?

Stichting WOL zet zich al vanaf 1995 in voor uitbreiding en kwaliteitsverbetering van het onderwijs in Burkina Faso. Als eerste is er in Burkina een organisatie opgericht die de verantwoordelijkheid heeft voor het beheer van de projecten. Dit is DSF (Développement Sans Frontière). DSF begon als clubje idealistische dorpsonderwijzers, maar is inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevende onderwijsontwikkelingsorganisatie die de overheid van Burkina adviseert in het hele onderwijshervormingsproces dat nu gaande is in het land. Onder de leus "Onderwijs voor Ontwikkeling" zorgt DSF er voor dat het oude (koloniale) onderwijssysteem zodanig wordt hervormd dat het een sleutelrol kan vervullen bij de bestrijding van de armoede en de ontwikkeling van het land.

Burkina Faso is het een na armste land in de wereld met de grootste populatie analfabeten. Het analfabetisme is een groot struikelblok bij armoedebestrijding en ontwikkeling. DSF neemt in het alfabetiseringsproces iedereen mee: kinderen, jongeren en volwassenen. Voor iedere groep ontwikkelen zij onderwijs dat past bij de mogelijkheden van de bevolking en hun ontwikkelingsbehoefte. DSF strijdt voor gelijke kansen van jongens en meisjes en mannen en vrouwen in het onderwijs en levert hiermee een waardevolle bijdrage aan het emancipatieproces. DSF doorbreekt de traditionele denkpatronen die ontwikkeling in de weg staan. De activiteiten hebben geresulteerd in een enorme toename van het aantal schoolgaande kinderen.

Op dit moment is het punt van zorg de kwaliteit van het onderwijs en de doorstroom van basisonderwijs naar vervolgonderwijs. In het voortgezet onderwijs is maar voor 28% van de kinderen plaats. Dit zijn alleen kinderen die het niveau van het college of lyceum aankunnen. Passend onderwijs voor jongeren die liever met hun handen werken is er niet. En zonder vervolg onderwijs zijn de jongeren na 3 jaar weer opnieuw analfabeet.

 

Onderwijscomplex Zoodo

DSF wil de opgedane kennis graag bundelen en doorgeven aan andere scholen en leraren. Ook wil DSF onderwijsvoorzieningen creëren waar alle leerplichtige leerlingen een plekje kunnen vinden. Daarom zijn WOL en DSF in 2006 begonnen met de realisatie van onderwijscomplex Zoodo. Zoodo moet een kenniscentrum worden met experimentele scholen en trainingsmogelijkheden voor leraren. Hiermee wordt de kwaliteit van het onderwijs verbeterd en wordt het onderwijs afgestemd op de ontwikkelingsbehoeften van de bevolking. Jaarlijks worden zo’n 800 leraren en leden van oudercomités bijgeschoold of getraind. In het eerste jaar van haar bestaan heeft Zoodo al verbluffende resultaten behaald: alle basisschoolleerlingen zijn over gegaan. De examenklas voortgezet onderwijs behaalde de beste resultaten van de provincie!

 

Prijs voor jezelf!

Met uw stem maakt u kans op een diner voor 2 personen bij restaurant Fifteen (van Jamie Oliver) in Amsterdam of een van de manden met Fair Trade producten.

 

De millenniumdoelen Award is een initiatief van het COS Noord-Holland in samenwerking met het Noord-Hollands Dagblad en de Provincie. De prijsuitreiking vindt op 15 oktober plaats in het provinciehuis in Haarlem. De winnaar ontvangt uit handen van de commissaris van de Koningin de Award en een bedrag van 2000 euro voor het project. Het geldbedrag is beschikbaar gesteld door de NCDO. De prijs is bedoeld om ook kleine organisaties, die een bijdrage leveren aan het behalen van de Millenniumdoelen, in het zonnetje te zetten. Meer informatie over de verkiezing voor de Millennium Award 2009 vind je op www.nhd.nl/millenniumaward.

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief