Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Volgens een rapport van Greenpeace, Sierra Club en CoalSwarm komt de afname van het aantal nieuwe steenkoolcentrales vooral door veranderend beleid in Azië.

In het jaarlijkse rapport brengen de organisaties de wereldwijde ontwikkeling van de steenkoolsector in kaart. Uit de nieuwste editie blijkt dat het aantal nieuw gestarte projecten vorig jaar met 62 procent daalde.

De belangrijkste reden voor die daling is het sterke Chinese beleid en de toenemende reserves bij Indiase investeerders. In China en India samen zijn meer dan honderd projecten in de koelkast gezet. Het aantal Chinese vergunningen voor nieuwe steenkoolprojecten daalde vorig jaar met maar liefst 85 procent.

Tegelijk worden ook meer bestaande projecten stopgezet, voor in totaal 64 gigawatt, met name in de VS en Europa.

Hoopgevend

Als die wereldwijd 'vrije val' van steenkool aanhoudt, is dat goed nieuws voor de strijd tegen de klimaatverandering, zegt het rapport, omdat de cruciale drempel van 2 graden Celsius binnen bereik blijft.

De retoriek van Donald Trump zal de val van steenkool in de VS niet stoppen

"De indrukwekkende opmars van hernieuwbare energie en de daling van het aantal nieuwe steenkoolprojecten is opnieuw bewijs dat steenkool niet alleen slecht is voor de volksgezondheid en het milieu, maar ook voor de winst", zegt Nicole Ghio van de Sierra Club. "De markt eist schone energie. Hoeveel retoriek Donald Trump daar ook tegenover stelt, het zal de val van steenkool in de VS en de wereld niet stoppen."

Keerpunt

Lauri Myllyvirta van Greenpeace noemt 2016 een keerpunt. "China stopte zo goed als alle nieuwe steenkoolprojecten nadat een verbazingwekkende groei van hernieuwbare energie nieuwe steenkoolcentrales onnodig maakte", zegt ze. "Alle bijkomende stroombehoefte sinds 2013 wordt opgevangen door niet-fossiele bronnen. Tegelijkertijd werd dankzij de sluiting van oude centrales de uitstoot in de VS en Groot-Brittannië teruggedrongen."

Toch zijn er ook nog landen die dringend een tandje moeten bijzetten, stelt het rapport. Japan, Zuid-Korea, Indonesië, Vietnam en Turkije investeren onvoldoende in de ontwikkeling van een schone energiesector en zetten nog te veel in op de bouw van nieuwe steenkoolcentrales.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500