Steeds minder mensen googelen ‘klimaatverandering’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Mensen googelen steeds minder over de klimaatverandering. Verhalen zoals het Climategate-schandaal hebben weinig impact. Maar ook de bezorgdheid van klimaatwetenschappers dreigt niet door te dringen, zeggen onderzoekers.

De interesse in mediaberichten over klimaatverandering is al sinds 2007 aan het afnemen, zeggen onderzoekers van de universiteiten van Princeton en Oxford.
Ze gingen na via Google Trends in welke mate mensen wereldwijd informatie over de klimaatverandering googelden van 2004 tot 2013, zowel in het Engels, Chinees als Spaans.

Ze zagen dat de interesse in de klimaatverandering begon toe te nemen in 2006. In dat jaar verscheen de film An Inconvenient Truth van Al Gore. De interesse zwol aan tot de publicatie van het VN-klimaatrapport in 2007. Nadien ging het weer bergaf.

Sceptici
De dalende interesse heeft niets te maken met negatieve berichten over klimaatwetenschappers, besluiten de onderzoekers. Ze hadden extra aandacht voor twee van die negatieve verhalen in 2009.

Toen lekten e-mails uit van klimaatonderzoekers van de Universiteit van East Anglia. In sommige mails lazen klimaatsceptici pogingen van de onderzoekers om de menselijke oorzaak van de opwarming van de aarde te overdrijven, een incident dat werd gedoopt als "climategate".  De sceptici vochten daarom de geldigheid van het invloedrijke VN-klimaatrapport aan.

Datzelfde jaar bleek dat het VN-klimaatrapport uit 2007 een belangrijke fout bevatte: de snelheid waarmee de Himalaya-gletsjers zouden smelten, was fors overschat.

Climategate
Mensen zochten in 2009 wel vaak op "climategate" maar al na 22 dagen was het aantal zoekopdrachten teruggevallen tot 10 procent van zijn hoogste peil. In 2009 of 2010 waren er niet meer zoekopdrachten met "global warming hoax" (bedrog over de opwarming van de aarde); meer nog, mensen zochten toen minder op "global warming hoax" dan in 2008, het jaar voor de negatieve berichten.

Berichten van klimaatsceptici leiden wel even tot beroering, maar langt duurt die niet, besluiten de onderzoekers. De vrees van klimaatwetenschappers dat sceptici het vertrouwen in hun wetenschappelijke werk schade toebrengen, is dus ongegrond.
Het heeft ook een keerzijde, stellen de onderzoekers. De publieke opinie ligt niet echt wakker van de klimaatverandering en zal daarom ook minder snel een goed klimaatbeleid eisen van politici.

Het onderzoek is gepubliceerd in Environmental Research Letters.
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons