Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Met het walvisjachtseizoen in aantocht wordt het tijd voor de boten om te vertrekken. De laatste voorbereidingen zijn getroffen, en er is goed nieuws voor de bemanning van de Steve Erwin en Bob Barker.

Sinds vanochtend vroeg is iedereen druk in de weer. Om 13.00 zullen de Steve Irwin en de Bob Barker vertrekken uit de haven van Hobart. Het begin van de No Compromise campagne. Gisteren zijn de verse groenten en fruit voor de komende maanden ingeslagen en aan boord gebracht. De bemanning van Animal Planet heeft een niet gering aantal koffers met allerhande filmapparatuur aan boord gebracht om opnames te maken voor Whale Wars 4.

De sfeer is prima, geen stress of gehaast. Alle voorbereidingen zijn goed verlopen en iedereen is klaar voor de campagne. Tijdens de crew meeting in de ‘galley’ (gemeenschappelijke ruimte waar de bemanning eet) vanochtend werd een briefing gegeven en werden de laatste punten doorgenomen. Daarna heeft ieder bemanningslid zijn of haar campagne outfit gekregen; T-shirts, sweater en wollen muts.

Bijtanken op zee
Vandaag is het de zestigste verjaardag van Paul Watson, de oprichter van de Sea Shepherd Conservation Society en kapitein van de Steve Irwin. Gisteravond hebben we een bescheiden soort van feestje gehouden en een toast uitgebracht op Paul en ook op een succesvolle campagne.

De Japanse vloot schijnt nog steeds niet te zijn vertrokken uit Japan. Er schijnen problemen te zijn met de diesel bevoorrading van de Japanse schepen. De Oriental Bluebird, het schip dat voorgaande jaren de schepen van de Japanse vloot bijtankte zal dit jaar niet meevaren. Het schip is verkocht aan China als oud ijzer. Een andere dieseltanker ter vervanging van de Oriental Bluebird is er nog niet. Dit is goed nieuws, want dat betekent dat de Japanse walvisvloot niet op open water kan bijtanken, en iedere keer terug moet naar een haven om diesel in te slaan.

Jachtseizoen
De einddatum van het jachtseizoen ligt redelijk vast, de tweede tot derde week in maart. Het weer is dan erg guur, de kou is hevig en de dagen zijn korter en donker geworden. Het ijs breidt zich uit langs het Antarctisch continent en de walvissen trekken naar het Noorden.

Kortom, als de einddatum vast ligt en de vertrekdatum later is dan voorgaande jaren, dan is de periode waarin de Japanse walvisvloot zal kunnen jagen korter worden. Gedurende de periode die overblijft zullen wij ons best doen om zoveel mogelijk walvissen te beschermen.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500