Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Dit weekend vindt in Amsterdam de ‘solidariteitsmars’ van IEDER1 plaats. IEDER1 is een organisatie die pleit voor diversiteit en acceptatie en de eenheid in Nederland wil bevorderen. De actie ontvangt op social media veel reacties van zowel voor- als tegenstanders.

Op zondag 25 september zal een mensenmassa zich van de Bijlmer naar Museumplein begeven, onder het motto wederzijdse acceptatie en eenheid van alle Nederlanders. De campagne wordt openlijk gesteund door burgemeesters als Eberhard van der Laan en Ahmed Aboutaleb en GroenLinks politicus Jesse Klaver. De Rotterdamse burgemeester zorgde zelfs voor gratis vervoer van Rotterdam naar Amsterdam op de dag van de parade.

Ook ontving het initiatief veel aandacht op social media, nadat de speech van acteur Nasrdin Dchar, ook bestuurslid van IEDER1, uit De Wereld Draait Door massaal gedeeld werd. Hierin roept hij mensen op deel te nemen aan de parade. “In het Nederland van vandaag zien we hoe stemmen over elkaar heen bulderen met negativiteit, zonder empathie, zonder elkaars rol in de maatschappij te begrijpen … Empathisch vermogen heeft waarde, en het is die waarde die wij met iedereen willen bundelen. Gelijkwaardigheid boven superioriteit", aldus Dchar. Veel mensen volgden zijn voorbeeld en roepen elkaar via Twitter op om mee te lopen.

Volgens veel Nederlander is deze parade dus precies wat Nederland momenteel nodig heeft. Maar mensen zijn ook kritisch. Zo wordt de parade ‘emotioneel kapitalisme’ genoemd op Twitter. Mensen zouden meedoen voor de collectieve, emotionele ervaring, maar gaan daarbij een inhoudelijke dialoog of daadwerkelijke actie uit de weg.

Ook zijn er reacties dat meedoen aan de parade een gemakzuchtige manier is om te laten zien dat je ruimdenkend en tolerant bent, zonder een duidelijke stelling aan te nemen.

Ondanks de verdeelde reacties, zullen naar schatting duizenden mensen komend weekend door Amsterdam struinen voor acceptatie en solidariteit. Om 12:30 vertekt de parade vanaf het Arenapark. Tussendoor kunnen mensen zich nog vanaf verschilllende locaties aansluiten.

Over de auteur

Eva Salomon is student Journalistiek aan de HU en redactiestagiair bij OneWorld en is gespecialiseerd in kunst(geschiedenis) en …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief