Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het sojamoratorium zou dit jaar, na een periode van tien jaar, aflopen. Het was onduidelijk of de betrokken partijen opnieuw zouden instemmen met de afspraak, aangezien soja- en graanhandelaren het liefst van het sojamoratorium af willen. Nederland speelde als een van de grootste soja-importeurs van de wereld, een belangrijke rol in het succes van het moratorium. Volgens Greenpeace is meer dan de helft van de 8281 ton die jaarlijks het land binnenkomt, uit Brazilië.

Sojateelt

Jaarlijks werd er voor duizenden vierkante kilometers ontbost in de Amazone zodat boeren nieuwe sojaplantages konden aanleggen. Om dit tegen te gaan werd het sojamoratorium in het leven geroepen. De ontbossing heeft tot nu toe grote gevolgen met zich meegebracht voor het grootste regenwoud van de wereld, de Amazone. Zo verdwijnen er planten- en diersoorten, wordt er minder zuurstof geproduceerd en minder CO2 uit de lucht gehaald. Door het sojamoratorium is het belangrijkste bosgebied in de Amazone, de Biome, beschermd.

Greenpeace bewees in 2006 dat het verbouwen van sojaproducten drastische gevolgen kan hebben voor het milieu als het niet duurzaam verbouwd wordt. Ook legde de organisatie een verband tussen grote bedrijven zoals McDonald’s en de sojateelt, waarvoor ontbost wordt. Voor veel bedrijven een reden om niet langer niet-duurzame soja te willen afnemen. Zo besloot Ahold een coalitie aan te gaan met Carrefour en McDonald’s om duidelijk te maken dat zij het moratorium belangrijk vinden. 

Over de auteur

Nore Witte is een stagiar voor OneWorld. Zij studeert journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief