Slachtoffers seksueel geweld Congo wacht vicieuze cirkel

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De werving van jonge meisjes door gewapende milities in Congo heeft desastreuze gevolgen gehad, staat in een nieuw VN-rapport. Het sociale stigma waar de meisjes mee te maken krijgen na hun bevrijding, leidt ertoe dat ze zich vaak opnieuw aanmelden bij gewelddadige groepen.

De helft van de meisjes in zogenoemde 'operationele eenheden' heeft te maken gehad met seksueel geweld door soldaten. In deze gewelddadige milities in de Democratische Republiek Congo (DRC), die ook bekend staan als Mai Mai, is vier op de tien minderjarige soldaten een meisje.

De meeste meisjes die voor het rapport geïnterviewd werden, werden onvoerd door groepen zoals de Democratische Strijdkrachten voor de Bevrijding van Rwanda (FDLR), M23 en het Verzetsleger van de Heer.

Vaak hadden ze op jonge leeftijd al met seksueel geweld te maken gehad. "Ik ben bij de Mai Mai gegaan nadat mijn moeder verkracht was, wij waren daar allemaal bij, ook mijn vader. Ik schaamde me en was woedend. Op een dag heb ik besloten om mijn moeder te wreken", zegt een voormalige kindsoldate die nu negentien jaar oud is.

Stigmatisering

Hoewel maatregelen zoals de Kinderbeschermingswet uit 2009 zo'n 46.000 kinderen hebben teruggehaald uit gewapende groepen, ging het in slechts 7 procent van deze gevallen om meisjes. Zij kregen thuis vaak geen warm welkom. Hun familie wil in veel gevallen niets met hen te maken hebben en ook andere dorpsbewoners schuwen deze meisjes. "Ik mag niet met de dochters van de buren omgaan", vertelt een veertienjarig meisje.

Door gebrek aan psychologische hulp keren veel van deze meisjes uiteindelijk weer terug naar de gewelddadige groepen. Ze willen graag contact met hun familie en naar school, staat in het rapport, maar worden overal weggestuurd.

"De re-integratie en het tegengaan van stigmatisering moet centraal staan in re-integratieprogramma's voor deze meisjes", zegt Sandra Olson, programmamanager bij Child Soldiers International (CSI). "We hopen dat ons onderzoek de regering van DRC helpt speciale re-integratiestrategieën te ontwikkelen voor meisjes."

Ze hoopt dat het rapport bewustwording bevordert en bijdraagt aan langdurige hulp aan de meisjes, en uiteindelijk een einde aan seksueel geweld in oorlogssituaties.

Hoofdfoto: L. Werchick / USAID

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons