Skaten op een boom uit je stad

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Elk skateboard heeft een uniek uiterlijk en een eigen verhaal”, aldus ontwerper Bastiaan van Druten. Zo breng ik het hout weer terug naar de straat en blijft de boom onderdeel van de stad.”

Uniek
“Bij elk board hoort een boekje met informatie over de boom. Wat voor soort boom het was, de exacte locatie, de leeftijd en de reden voor de kap. Ieder board is 100% handgemaakt en uniek. Het hout bepaald hoe het board eruit ziet!

Design
“Het zijn boards zonder poespas of opsmuk. Het ontwerp verwijst naar de jaren 60 toen het skateboarden is ontstaan vanuit het surfen. Ik longboard inmiddels zelf ruim 9 jaar, omdat ik het ideale board niet kon vinden, maakte ik het zelf.”

Ambacht
“De skateboard industrie heeft zijn roots verloren. In de sixties ging het juist om DIY, leven in het moment en contact met de natuur. Dat alles lijkt verloren door fabrieksgeproduceerde ‘ready made’ plastic boardjes met stickers van naakte wijven. Al mijn skateboards zijn ambachtelijk gemaakt, hebben ‘old school’ vormen, maar met ‘new school’ setup helemaal geschikt voor een hedendaagse ride.”

Hout
“In Utrecht worden gekapte bomen gedocumenteerd door Stichting Tafelboom. Deze documentatie vormen de basis voor mijn concept. Met een Woody Skateboard breng je een stuk boom terug naar de straten waar de boom soms wel honderden jaren heeft gestaan. Zo maakte ik een board van de oudste iep van Nederland uit 1790 die aan de Catherijne Singel, in Utrecht stond. De boards dragen ook de naam van de straat waar de boom stond. Ze heten dus ‘Catherijne Singel’ of ‘Eykman’ en als er twee verschillende soorten hout zijn gebruikt ‘Pelikaan+Eykman’.

Soms is het wel flink puzzelen om zoveel mogelijk boards uit één stuk hout te halen, want ik wil zo veel mogelijk van de boom benutten. Ik ben nu bezig om uit te breiden naar andere steden. Zo heb ik onlangs van een Amsterdamse iep een paar boards gemaakt en ben ik druk op zoek naar hout uit Rotterdam.”

Passie
“Woody zal nooit een glikte geldmachine worden, omdat het hout bepaald hoeveel en hoe snel ik kan produceren. Ik breng gewoon graag het hout terug naar de straat!”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons