Sanne Terlingen wint Lira Scherpenzeelprijs

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Sanne won de Lira Scherpenzeelprijs voor grensverleggende buitenlandjournalistiek donderdag 26 mei in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Ze deed anderhalf jaar lang onderzoek naar de mysterieuze dood van de Eritrese asielzoeker Kahsay Mekonen.

Hij verdween uit het asielzoekerscentrum in Ter Apel en werd een paar dagen later dood gevonden in een park in Bremen, Duitsland. Ze vormde een onderzoeksteam met onderzoeksjournalist Huub Jaspers van VPRO-onderzoeksprogramma Argos, Hannah Kooy (freelance onderzoeksjournalist, tevens verbonden aan OneWorld) en Hanna Möllers, onderzoeksjournalist bij Radio Bremen.

Complimenten van de jury 

De jury bestond uit voorzitter Hans Laroes (oud-hoofdredacteur NOS Journaal), Naima Azough (oud-Kamerlid Groen Links) en Saskia Dekkers (correspondent Europa Nieuwsuur). Dekkers stelde dat de buitenlandjournalistiek niet alleen moet draaien om menselijke verhalen van de vluchtelingen, dus niet alleen mensen daar aan het woord laten, maar ook gaat om feiten verzamelen. "Dat moeten we ook daar blijven doen."  
Sanne Terlingen combineert in haar werk buitenland- en onderzoeksjournalistiek. “Ze maakt een bijzonder verhaal dat voortkomt uit echt, langdurig onderzoek en een sterk netwerk binnen een gemeenschap die de meeste journalisten links laten liggen”, aldus de juryvoorzitter.

“Het verhaal van een Eritrese vluchteling dat raakt aan het lot van vele vluchtelingen. Spannende onderzoeksjournalistiek is het. Een verhaal dat veel weg heeft van een thriller. Maar vooral ook ontzettend gedegen en diepgaand. Complimenten voor de innovatieve en bijna game-achtige wijze waarop de website in elkaar is gezet.”

Adjunct-eindredacteur van Argos en onderzoekscollega Huub Jaspers gaf op het podium een kijkje in de journalistieke keuken: “Ruim anderhalf jaar hebben we intensief samengewerkt aan het onderzoek naar de dood van Kahsay Mekonen. Elk spoor hebben we nagetrokken. De speurtocht bracht ons van Eritrea, via Israël en Italië naar Nederland en uiteindelijk naar Duitsland. Daar vonden we de boom waaraan hij hangend werd gevonden, met daaraan nog een stuk van zijn riem. We interviewden de verantwoordelijke officier van justitie en allerlei deskundigen. We speurden getuigen op. We bemachtigden het Duitse politiedossier, compleet met foto’s, processen verbaal, autopsierapport, en met daarin ook een geheim tapverslag van de Nederlandse recherche. We postten een halve dag op een parkeerplaats voor de ingang van een gebouw om een cruciale getuige op te wachten, die aanvankelijk niet met ons wilde praten. En we waren avondenlang te gast bij Tarreke Tuquabo en zijn gezin in de Bijlmer, waar we op Eritrese koffie getrakteerd werden en op maaltijden die we ook als we met zijn tienen waren verschenen niet op hadden gekregen.”

Bekijk hier de Laatste Reis van Mekonen.

Bekijk hier Fear and Loathing in Djibouti.

Bekijk hier het meest recente artikel uit het dossier over Eritrese tolken.

De Lira Scherpenzeel Prijs werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. Het is een samenvoeging van de Lira Correspondentenprijs en de Dick Scherpenzeel Prijs. De Lira Correspondentenprijs werd van 2013 tot en met 2015 uitgereikt voor de beste freelance buitenlandcorrespondent. De Dick Scherpenzeel Prijs, die voor het laatst werd uitgereikt in 2013, bestaat sinds 1975 en is daarmee een van de oudste journalistieke prijzen van Nederland. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 5000 euro. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons