Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand
rwanda vrouwen
Drie huidige vrouwelijke
parlementsleden foto: cc

Volgens de voorzitter van de nationale Kiescommissie, Chrysologue Karangwa,
is 54,9 procent van de bijna 4,75 miljoen kiezers van het vrouwelijke geslacht. Deze verschuiving is ontstaan tijdens de genocide van 1994, waarin tienduizenden mannen zijn vermoord. Omdat er meer vrouwen dan mannen zijn in Rwanda, vinden veel vrouwen het logisch dat het parlement deze balans weerspiegelt.

Van de 356 parlementskandidaten is 196 vrouw. Volgens een lid van de Kiescommissie maken de vrouwen op elk vlak een meer gemotiveerde indruk dan de

kagame rwanda
                                foto: cc
Paul Kagame, de president van Rwanda sinds de verkiezingen van 2003, zegt zich geen zorgen te maken over de resultaten van de komende verkiezingen. Logisch, gezien het feit dat bijna alle oppositiepartijen verbannen zijn naar het buitenland. Een delegatie van EU-waarnemers is naar het land in Oost-Afrika gestuurd om erop toe te zien dat de verkiezingen rechtvaardig zullen verlopen.

mannen. "Ze waren met velen om hun kieskaarten in ontvangst te nemen en hun bijdrage aan de campagne te betalen. Bovendien werken veel vrouwelijke ambtenaren en vrijwilligers mee aan de verkiezingen."

Een wereldrecord
Momenteel is de Rwandese Kamer van Volksvertegenwoordigers met 48,8 procent vrouwen al houder van het wereldrecord. Het was de Rwandese president Paul Kagame die de aanzet gaf voor de spectaculaire stijging van het aantal vrouwelijke parlementsleden. 

"We hebben meer aandacht voor wetten die het sociaal welzijn dienen, bijvoorbeeld door de strijd aan te gaan met het geweld tegen vrouwen en meisjes", zegt een voormalige volksvertegenwoordigster. "We zijn vooral ook trots op de herziening van de wet over het huwelijk, de vrijheden en de erfenisrechten van de vrouw, waar nu gelijkheid heerst."

Indien tijdens de verkiezingen meer vrouwen dan mannen worden verkozen, zou dit betekenen dat Rwanda het eerste Afrikaanse land is dat voldoet aan de quota die is vastgelegd in het Protocol voor vrouwenrechten van de Afrikaanse Unie.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief