Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Jaarlijks sterven wereldwijd 3 miljoen pasgeboren baby's en bijna 6,6 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar. Tijdens het Partner's Forum hebben de Zuid-Afrikaanse regering en diverse partners beloofd geld en andere middelen vrij te maken om kindersterfte te bestrijden.
Rwanda en Ethiopië behoren tot de tien landen in de wereld die in de afgelopen twintig jaar aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt in de strijd tegen kindersterfte, bleek tijdens het Forum. De landen investeerden onder meer in vaccinatie, gezinsplanning, onderwijs en goed bestuur.
In Ethiopië daalde de sterfte van kinderen jonger dan vijf jaar met 47 procent tussen 2000 en 2011. Er werden 40.000 gezondheidswerkers ingezet. In het schooljaar 2008/2009 ging 90,9 procent van de meisjes en 96,7 procent van de jongens naar school. In 1994/1995 was dat respectievelijk 20,4 en 31,7 procent. Rwanda wist de sterfte van kinderen jonger dan vijf jaar met 50 procent terug te dringen tussen 1992 en 2010.

Zorg op locatie
Tedros Adhanom Ghebreyesus, de Ethiopische minister voor Buitenlandse Zaken, zei dat een "multisectorale aanpak", en niet alleen investeringen in de gezondheidssector, van essentieel belang is bij de bestrijding van kinder- en moedersterfte. "Als we niet ook investeren in landbouw, water en sanitatie, is elke vooruitgang op het gebied van kinder- en moedersterfte van weinig betekenis", zegt hij. "Zorg op locatie heeft geholpen de sterfte te verminderen."

Politieke wil
Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef, gaat het bij de wereldwijde sterfte van kinderen jonger dan vijf jaar, in 44 procent van de gevallen om pasgeborenen. Met goede gezondheidszorg zouden jaarlijks de levens van 3 miljoen vrouwen en kinderen gered kunnen worden. De belangrijkste oorzaken van babysterfte zijn te vroege geboorte, complicaties bij de geboorte en ernstige infecties.
Mariame Sylla, gezondheidsspecialist bij Unicef, zegt dat landen van elkaar kunnen leren. "Als de overheid de zorg naar de mensen brengt, en de mensen naar de zorg, leidt dat tot resultaten. Het monitoren van de resultaten is ook erg belangrijk, zodat verantwoording kan worden afgelegd."
"Weinig ontwikkelde landen zoals Ethiopië hebben vooruitgang geboekt vanwege hun politieke wil", zei Janet Kayita van Unicef. "De sleutel tot het succes in Ethiopië lag niet alleen bij het leiderschap dat de keuze heeft gemaakt kinder- en moedersterfte te bestrijden, maar ook bij de organisatie op lokaal niveau."
Ethiopië is een van de weinige Minst Ontwikkelde Landen die kwaliteitsverbetering in de zorg geïnstitutionaliseerd heeft. Daarbij staat het belonen van kwalitatief goede zorg en het aankaarten van wanprestatie, centraal.

Tekst: Nqabomzi Bikitsha

Beeld: Flickr/Creative Commons/Bioversity International\ T. Wolday

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief