Rode peper blust conflict tussen mens en olifant

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

olifantHoewel olifanten toeristen trekken, is de lokale bevolking niet altijd blij met de dikhuiden. Omdat de habitat van olifanten afneemt, scharrelen de dieren steeds vaker hun kostje bij elkaar op het land van mensen. Een groepje olifanten kan in één nacht de oogst van een heel dorp vernietigen. Geen wonder dat de spanningen tussen mens en olifant soms hoog op kunnen lopen. De olifant is echter een beschermde diersoort die niet zomaar mag worden afgeschoten.

 

Pikante oplossing

 

Tegen de plunderende olifanten is een paar jaar geleden een pikante oplossing bedacht. In plaats van de dieren met vuurwerk of andere heftige middelen te verjagen, worden rode pepers ingezet om ze af te schrikken. Boeren in Zambia, Kameroen, Malawi, Botswana en Zimbabwe planten rode peperplanten om hun gewassen. Olifanten houden kennelijk niet van pittig eten want als ze zich hier eenmaal aan gebrand hebben, komen ze niet meer terug. Een olifant vergeet immers niet gauw.

 

De dieren worden eveneens op afstand gehouden door de pepers te vermalen. Dit prutje wordt op het hek rond de landbouwgrond gesmeerd of verwerkt in briketten die kunnen worden verbrand. De prikkelende geur is voldoende om de jumbo's buiten de deur te houden.

 

 

pepertjes 2
Foto: EPDT

Nachtrust

 

"Vroeger schreeuwden we of gebruikten we trommels en vuurwerk om de olifanten af te schrikken", weet Godwin Lubinda een boer uit Livingstone in Zambia nog. "Veel haalde dat niet uit. Olifanten zijn slim en geven aan elkaar door waar de plekjes zijn die te bereiken zijn." Een ongestoorde nachtrust zat er voor Lubinda dan ook vaak niet in omdat hij en zijn twee zoons 's nachts – de tijd waarop de olifanten meestal op strooptocht gaan – de wacht moesten houden.

 

Lubinda liet zich door de Elephant Pepper Development Trust (EPDT), een stichting die het idee van de chilipeper als natuurlijke afweer tegen olifanten in Afrika propageert, overtuigen en plantte een hek van peperplanten rond zijn landbouwgrond. Ook begon hij 's nachts met het verbranden van de pepertjes. Sindsdien is zijn probleem opgelost. "Ik heb nog maar één keer last van de olifanten gehad en dat kwam omdat de regen het geurspoor van de pepers had weggespoeld."

 

Toen de buren van Lubinda zagen dat de voetsporen van de olifanten voor zijn grond stopten, kregen ze ook belangstelling voor het pittige bestrijdingsmiddel. Zestien andere boeren besloten ook op de pikante methode over te gaan.

 

 

pepertjes 3
Foto: EPDT

Handel

 

Bijkomend voordeel aan de pepermethode is dat de boeren een extra gewas hebben dat ze kunnen verkopen. De pepers zijn bijvoorbeeld erg geschikt om in hete sauzen zoals Tabasco te verwerken. De EPDT helpt de boeren met het verhandelen van hun olifantenpepers. In 2000 richtten zij hiervoor de fairtrade stichting African Spices op. African Spices geeft de boeren een eerlijke prijs voor hun pepers en helpt hen met de verkoop ervan op de regionale en internationale markten.

Elephant Pepper Development Trust

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons